Volksbank: Rata creditelor neperformante va scadea de cinci ori in 2012

Duminica, 29 Iulie 2012, ora 12:59
2305 citiri
Volksbank: Rata creditelor neperformante va scadea de cinci ori in 2012

Volksbank Romania estimeaza pana la finalul acestui an o reducere a ratei de crestere a creditelor neperformante, la aproximativ 2-3 milioane de euro pe luna, de cinci mai putin decat la inceputul anului, a declarat vicepresedintele bancii, Sorin Serban.

"Ne asteptam ca rata de crestere a creditelor neperformante sa scada de cinci ori in 2012, undeva la 2-3 milioane de euro pe luna, ceea ce reprezinta unu la mie din portofoliul total de credite, de 2,9 miliarde euro.

Sunt inca vremuri dificile, in 2012 inregistram crestere economica minima, depreciere leu/euro si in continuare o depreciere a garantiilor. Toti acestia sunt factori care contribuie la neplata. Noi in 2012 am bugetat crestere de credite neperformante", a spus Sorin Serban.

"Avem insa o rata de migrare foarte mare in diferite intervale de zile de intarziere. Chiar daca pe net avem o rata mica de neperformante, avem rate mari de migrare de la un interval la altul, de exemplu credite care intra in categoria celor neperformante si ulterior ajung la zi.

Asta pentru ca incercam sa tinem aproape de client si gasim solutii amiabile de restructurare. Exista chiar clienti care dupa ce ajung in faza de executare silita platesc ajungand la zi", a explicat vicepresedintele Volksbank Romania.

Perioade in care se inregistreaza cresteri ale clientilor restanti: vara si in perioada sarbatorilor

El a spus ca exista perioade in care se pot inregistra cresteri ale clientilor restanti mai ales in preajma sarbatorilor si vara. "E vizibil ca multi clienti au bugetul sub presiune. A plati creditul cu intarziere este pentru unii clienti un mod de a te imprumuta", a spus Serban.

De asemenea, el a declarat ca factorul cel mai important care poate influenta restantele il reprezinta gradul de acoperire cu garantii si ca programul Prima Casa ajuta foarte mult la mentinerea valorii garantiilor.

"Ca si solutii pentru cei cu probleme avem perioada de gratie la principal, la dobanda partiala sau totala. Avem unii clientii care sunt in incapacitate de plata si atunci pentru o perioada de timp pot beneficia de gratie totala. Pana acum au beneficiat de solutii de restructurare 10% dintre clienti, respectiv 16% din total portofoliu.

Am fost nevoiti sa restructuram clientii de mai multe ori in functie de diminuarea veniturilor, dar gratiile sunt solutii temporare. Prin restructurare ii restabilim clientului credibilitatea la Biroul de Credit. Pe termen lung totusi clientul trebuie sa-si rezolve problema", a explicat Sorin Serban.

Executarea silita a fost intarziata in 2012 de desfiintarea executorilor bancari

Clientii care nu mai pot plati ratele la credit pot ajunge in procedura de executare silita. Dupa intarzierea la plata creditului mai bine de 90 de zile, banca decide in termen de trei luni care este solutia pentru datornic.

"Executarea silita a fost intarziata in 2012 de desfiintarea executorilor bancari. Am fost nevoiti sa mutam dosarele la executorii judecatoresti. Acest proces a intarziat cu aproximativ patru luni procesul de executare. In prezent, aproximativ 5% din clientii persoane fizice sunt in curs de executare silita ", a mai spus Sorin Serban.

Volksbank a intrat pe piata din Romania in 2000. In prezent, Volksbank Romania este una din cele mai mari zece banci de pe piata locala, cu active de 4 miliarde de euro si o retea de 135 de unitati, extinsa la nivelul intregii tari.

Incepand din 2010, strategia bancii s-a modificat, iar Volksbank Romania este in curs de repozitionare ca banca universala, care acorda atentie egala activitatilor de economisire, cat si celor de creditare si se adreseaza atat clientilor companii, cat si clientilor persoane fizice. Incepand din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs GmbH.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Volksbank credite neperformante, #restantieri credite Volksbank, #Volksbank credite Romania , #Program banci