Rezerva BNR finanteaza deficitul de cont curent - Ionut Dumitru

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:18
1904 citiri
Rezerva BNR finanteaza deficitul de cont curent - Ionut Dumitru

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a anuntat ca deficitul de cont curent, desi reprezinta doar 4% din PIB, nu se finanteaza autonom, prin capitaluri private, ci prin utilizarea rezervei internationale a BNR.

"Sunt cinci miliarde de euro care trebuie finantate. Intrarile de fonduri europene sunt foarte mici si fie reduc deficitul de cont curent, fie il finanteaza, depinde unde le canalizam, dar important este ca in acest moment deficitul de cont nu se finanteaza autonom, mai precis el este finantat prin utilizarea rezervei internationale a BNR", a afirmat Dumitru, la un seminar pe teme economice, organizat la banca centrala.

El a aratat ca daca Romania nu reuseste sa canalizeze investitiile straine directe in trimestrele urmatoare, fiind deja o urgenta, precum si intrarile de bani europeni, va avea mari dificultati in a finanta deficitul de cont curent, fie el si de 3-4% din PIB, potrivit Mediafax.

Dumitru a mentionat ca, pentru a putea recanaliza investitiile, este necesara predictibilitatea, aceasta lipsind cu desavarsire in prezent.

"In plus, absorbtia fondurilor europene a fost o iluzie si am vazut cu totii acest lucru. Speram ca toate fortele politice sa isi canalizeze toate eforturile in perioada urmatoare pentru a imbunatati absorbtia fondurilor europene, pentru ca altfel nu are sens sa discutam de crestere economica", a mai spus Dumitru.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primele noua luni un deficit de 3,67 miliarde euro, in scadere cu 23,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresteri in zona serviciilor si transferurilor curente si a venituri.

Deficitul contului curent in perioada ianuarie - septembrie 2012 a fost finantat in proportie de 30,2% prin investitii directe ale nerezidentilor in Romania.

Investitiile straine directe au totalizat in primele noua luni 1,109 miliarde de euro, in crestere cu aproape 30% fata de perioada similara a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ionut Dumitru Raiffeisen, #deficit cont curent, #rezerva internationala , #Refinantare banci