S-a golit pusculita! Cea mai veche banca din lume ar putea ramane fara bani

Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 18:09
6808 citiri
S-a golit pusculita! Cea mai veche banca din lume ar putea ramane fara bani
Foto: Flickr/ giuliaduepuntozero

Vulnerabilitatea sistemului bancar italian nu mai este un secret pentru nimeni, dar situatia in care se regaseste banca Monte dei Paschi, cea mai veche institutie bancara din lume, reflecta cel mai bine pericolul care ameninta institutiile de credit din tara europeana.

Fara o infuzie de capital, a treia mare banca a Italiei ar putea ramane fara lichiditati in urmatoarele patru luni, desi estimarile anterioare aratau ca visteria bancii va mai rezista totusi pana la sfarsitul lui 2017, anunta CNBC.

Economistii anticipasera initial ca rezerva de 10,6 miliarde de euro ii va permite bancii sa mai supravietuiasca un an, dar au revenit la inceputul acestei luni pentru a anunta ca termenul s-a redus la doar 4 luni.

Monte dei Paschi se afla intr-o pozitie vulnerabila de mai multi ani, dar instabilitatea politica inregistrata la sfarsitul acestui an in Italia a grabit declinul institutiei de credit din peninsula.

Tot din aceasta saptamana, tranzactiile cu actiuni Monte de Paschi au fost suspendate, dupa ce acestea au scazut cu 12 procente atingand cea mai scazuta cotatie de la listarea pe bursa a bancii, din 1999.

Cu toate acestea, banca a reusit sa adune 500 de milioane de euro in cadrul unei campanii de conversie a datoriilor in actiuni, dar suma reprezinta doar 10% din minimul necesar de 5 miliarde de euro.

O interventie a statului pentru recapitalizarea bancilor din peninsula este tot mai probabila, iar Parlamentul de la Roma a aprobat deja un plan de interventie in valoare de 20 de miliarde de euro, informeaza BBC.

Analistii se asteapta ca prima banca italiana care se va bucura de recapitalizare sa fie Monte dei Paschi, o interventie a Trezoreriei fiind de asteptat pana la finalul saptamanii viitoare.

Banca Monte dei Paschi a fost fondata in 1472 si este considerate cea mai veche banca functionala din lume. In luna iulie, Monte dei Paschi a picat testul de stres efectuat in sistemul bancar din UE, cauza reprezentand-o nivelul ridicat de credite neperformante si imprumuturile cu risc mare acordate de banca in ultimii 8 ani.

#banci vulnerabile Italia, #recapitalizare banci, #test stres banci UE, #colaps bancar Italia , #Refinantare banci