Bancherii refuza bonusuri de milioane, presati de criza

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 08:12
1350 citiri
Bancherii refuza bonusuri de milioane, presati de criza
Stephen Hester, directorul general RBS

Directorul general al bancii Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a refuzat un bonus de 1,5 milioane de dolari, dupa ce mai multi politicieni britanici au criticat aspru acordarea unor prime atat de mari, in perioade de criza.

Purtatorul de cuvant al RBS a anuntat ca Stephen Hester nu va primi nici un bonus de 3,6 milioane de actiuni, care i-au fost promise saptamana trecuta, de catre consiliul de administratie al bancii, scrie Business Insider.

Guvernul britanic a alocat 45 de miliarde de lire sterline pentru salvarea RBS, in urma cu trei ani. Guvernul de la Londra inca mai detine 82% din actiunile bancii, iar politicienii au criticat recompansarea directorului general cu o suma atat de mare, in conditiile in care britanicii se confrunta cu reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe.

Guvernul nu are dreptul sa se implice in deciziile consiliului de administratie al RBS, dar a salutat hotararea lui Stephen Hester. Acest a anuntat ca nu vrea sa primeasca bancii, influentat de presedintele RBS, Philip Hampton. Acesta a renuntat la bonusul sau care consta intr-un pachet de actiuni, in valoare de 1,4 milioane de lire sterline.

Premierul David Cameron a spus, sambata, ca decizia de a refuza bonusul ii apartinea in exclusivitate lui Hester. Pe de alta parte, prim ministrul britanic a tinut sa precizeze ca valoarea primei pe care nu a acceptat-o Hester este mai mica decat cea pe care a incasat-o anul trecut.

Directorul RBS a primit, in 2010, un bonus de performanta in valoare de 2 milioane de lire pe langa salariul de 1,2 miloane de lire. RBS a realizat un profit net de 1,2 miliarde de lire sterline in trimestrul III din 2011, insa actiunile bancii au scazut cu 48% anul trecut.

Stephen Hester a fost angajat sa readuca banca pe drumul cel bun si a aprobat o serie de reduceri de cheltuieli. La inceputul lunii, Royal Bank of Scotland a anuntat ca va concedia 3.500 de angajati in urmatorii trei ani din diviziile de investment banking.

Printre marsurile de reducere a cheltuielilor se mai numara si vanzarea sau inchiderea mai multor unitati si oprirea operatiunilor pe pietele de capital.

"Prin schimbarile pe care le anuntam astazi incercam sa ne asiguram ca RBS opereaza dintr-o pozitie de lider si ca respecta strategia stabilita, o strategie care reflecta mediul in care vrem sa activam", a declarat CEO-ul bancii, Stephen Hester.

El a adaugat ca telul companiei este sa se axeze mai mult pe nevoile clientilor, sa fie mai rezervati in privinta investitiilor facute, mai eficienti si sa ofere rezultate mai bune pentru actionari.

Fostul director general RBS, Fred Goodwin, a facut achizitii in valoare de 140 miliarde de dolari, pana in 2008, cand a fost inlocuit de Stephen Hester.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bonus director Stephen Hester, #bonus director RBS, #bonus bancher , #Salarii banci