Bucurie pentru bancile din Europa. Revin bonusurile de performanta!

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:06
2127 citiri
Bucurie pentru bancile din Europa. Revin bonusurile de performanta!
Foto: Wikimedia

Autoritatea Bancara Europeana crede ca este vremea ca regimul strict al acordarii bonusurilor de performanta si de risc sa fie indulcit pentru bancherii din institutiile de credit de dimensiuni mici.

Dupa ravagiile crizei financiare din 2007-2009, Uniunea Europeana a introdus noi legi menite a limita riscurile asumate de unii bancheri doar pentru bonusurile de performanta, dar regulile ar putea fi modificate in cazul bancilor mici, relateaza Reuters.

Prime in transe

Masurile adoptate in urma cu 5 ani au fost luate si pentru a calma nervozitatea contribuabililor europeni care au fost nevoiti sa vada cum impozitele lor au fost folosite pentru a salva de la colaps mai multe banci importante de pe continent.

Regulile adoptate ii vizeaza in general pe executivii din fruntea institutiilor de credit angajati in adoptarea factorilor de risc material.

Conform legislatiei actuale, cel putin 40% din bonusul acordat sefilor din sistemul bancar trebuie esalonat pe o perioada de cativa ani, iar acordarea acestor prime trebuie efectuata in actiuni sau obligatiuni emise de banca si nu in bani lichizi.

Masura are ca scop recuperarea unei parti din stimulentul financiar acordat bancherilor de top in cazul in care se dovedeste ca masurile adoptate de acestia au fost ilegale sau au generat pierderi.

In acelasi timp, bancile de dimensiuni reduse s-au plans ca restrictiile sunt disproportionate fata de nivelul bonusurilor acordate de ele, iar esalonarea acestor plati pe mai multi ani nu face decat sa complice lucrurile la nivel administrativ.

Reprezentantii ABE sustin acum ca Uniunea Eurpopeana ar trebui sa amendeze legea pentru a permite exceptii de la aplicarea intelegerilor de la amanarea platii bonusurilor.

"In opinia noastra, nerespectarea acestor reguli ar trebui sa fie posibila pentru bancile mici si institutiile financiare cu un grad de complexitate redus, mai ales in cazul personalului care primeste doar o mica parte din remuneratie", au aratat expertii bancari.

Tot ei au remarcat ca pentru unele institutii din sector, asa cum sunt cooperativele de credit, plata in actiuni sau obligatiuni este imposibila, acesta companii neavand emise actiuni.

In acelasi timp, expertii ABE nu au precizat criteriile care definesc bancile mici si institutiile mai putin complexe din piata.

Ramane de vazut daca reprezentantii Comisiei Europene vor initia discutii pentru amendarea legii. Aceasta poate fi modificata numai cu acordul tuturor statelor membre si in urma votului exprimat de Parlamentul European.

Pe langa lege

21 din cele 28 de state membre au recurs la artificii legale care sa le permita sa neutralizeze efectele legii sau sa acorde derogari de la aceasta, dar motivele difera de la un caz la altul.

In acest caz, reprezentantii ABE cred ca modificarea legii ar permite stabilirea cazurilor exceptionale in care aceste derogari pot fi aplicate.

In UE, bonusurile acordate bancherilor au fost limitate la nivelul unui salariu anual, dar pot ajunge la o valoare dubla in cazul in care sunt aprobate in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor.

Marea Britanie si Franta au aplicat deja derogari pentru bancherii din institutiile de credit mici din aceste tari, iar reprezentantii ABE sustin ca acestea sunt ilegale si ar putea face obiectul unor anchete ale CE.

In alte cazuri, bancile au recurs la acordarea unor indemnizatii speciale pentru directori cu scopul de a creste valoarea salariului anual al acestora si, implicit, pe cea a bonusului de performanta.

Acum, ABE intentioneaza sa emita un nou set de reguli care sa stabileasca care sunt veniturile variabile si cele fixe care pot fi luate in considerare in cazul stabilirii stimulilor de performanta.

Acestea ar urma sa intre in vigoare din ianuarie 2017 pentru a da timp sistemelor bancare ale statelor membre sa se adapteze.

Noile reguli obliga reprezentantii bancilor centrale de pe continent sa ofere si explicatiile necesare in cazul acordarii unor derogari.

#banci ue, #bonusuri erformanta banci, #sistem bancar european, #autoritatea bancara europeana , #Salarii banci