Administratorii de fonduri private de pensii vor fi scutiti de plata TVA, afirma presedintele CNSPP

Miercuri, 23 Mai 2007, ora 14:48
1050 citiri

Administratorii de fonduri private de pensii vor fi scutiti de plata TVA, a aratat miercuri, intr-un seminar dedicat pensiilor private si asigurarilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

'Ministerul Finantelor ne-a comunicat ca regimul TVA este asimilat celui din sectorul pietei de capital. Administrarea de fonduri private de pensii este scutita de plata TVA', a spus Oancea.

Un grup de lucru interministerial va elabora o norma metodologica privind colectarea, evidenta si virarea catre fondurile de pensii a contributiilor individuale ale participantilor la sistemul pensiilor administrate privat, potrivit CSSPP.

Acest grup de lucru, constituit prin ordin comun al ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse si al ministrului Economiei si Finantelor si aflat in coordonarea Comisiei, este format din 17 reprezentanti ai urmatoarelor institutii - CSSPP (trei membri), Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse (doi membri), Ministerul Economiei si Finantelor (sapte membri), Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (trei membri), Agentia Nationala de Administrare Fiscala (doi membri), iar secretariatul tehnic al grupului de lucru interministerial va fi asigurat de catre CSSPP.

Compartimentele de specialitate din institutiile mentionate vor pune la dispozitia membrilor grupului de lucru informatiile si datele necesare, astfel incat, pana la data de 1 iulie 2007, acestia sa prezinte un raport cu privire la propunerile de fluxuri financiare si informationale catre autoritatile implicate in procesul de colectare, evidenta si virare a contributiilor viitorilor participanti la sistemul de pensii administrate privat.

Punerea in aplicare a noii metodologii, elaborata pe baza raportului acestui grup de lucru interministerial, va putea permite demararea procesului de aderare la fondurile de pensii administrate privat, evidenta participantilor si, ulterior, virarea contributiilor catre fondurile de pensii administrate privat, potrivit calendarului propus de catre CSSPP, respectiv demararea aderarii - august 2007, repartizarea aleatorie a persoanelor indecise - decembrie 2007, inceperea colectarii contributiilor de catre administratori - ianuarie 2008.

Pe pilonul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II, o parte din contributia in sistemul public de pensii (doua puncte procentuale in primul an) este transferata in administrare privata. in perioada aprilie - iulie are loc autorizarea societatilor de pensii care vor incepe sa administreze fonduri pe Pilonul II, in perioada august-noiembrie este programata inscrierea participantilor in sistem la fondurile alese, in decembrie - alocarea celor care nu au optat pentru un anumit fond, iar in ianuarie 2008 ar urma sa fie colectate primele contributii.

In cazul pensiilor private obligatorii, toti angajatii cu varsta de pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera doi la suta din salariul brut, in primul an, procentajul urmand sa creasca cu 0,5 la suta pe an, pana la sase la suta, bani care merg acum la fondul public de pensii. in acest moment, contributia la fondul de pensii este de 9,5 la suta.

Si salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani vor putea cere angajatorilor sa le plateasca doi la suta din salariul lor brut intr-un fond de pensii privat. Cei peste 45 de ani nu o pot face.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)