Autoritatile propun o perioada de pregatire de sapte ani inainte de adoptarea euro, in 2014

Miercuri, 17 Ianuarie 2007, ora 11:50
949 citiri

Romania are nevoie de o perioada de pregatire de sapte ani dupa aderarea la Uniunea Europeana inainte de a adopta moneda euro, obiectiv stabilit pentru anul 2014, potrivit planului de convergenta propus de autoritatile romane.

Proiectul planului de convergenta este prezentat pentru dezbatere publica, documantul urmand sa fie transmis Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Pentru Romania, finalizarea perioadei de sapte ani (2000 - 2006) de pregatire pentru aderarea la UE si inceperea unei alte perioade, avand aproximativ aceeasi durata (2007 - 2013) de pregatire pentru adoptarea monedei euro, constituie o oportunitate deosebita de continuare a reformelor si de eliminare a disparitatilor economice", se mentioneaza in proiect.

Romania nu va putea adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM 2) mai devreme de 2012, in conditiile necesitatii implementarii unor reforme structurale suplimentare care sa creasca capacitatea si flexibilitatea economiei de a face fata socurilor asimetrice.

"Imbunatatirile in ceea ce priveste convergenta reala trebuie facute de o maniera care sa nu afecteze criteriile de convergenta nominala, adica mentinand echilibrele macroeconomice", se mentioneaza in proiectul mentionat.

Calendarul pentru adoptarea monedei euro reprezinta o problema de optimizare temporala, in care viteza este dictata de o analiza cost-beneficiu, supusa unor exigente legate de indeplinirea pe o baza durabila a criteriilor de convergenta nominala, realizarea unui nivel satisfacator al criteriilor de convergenta reala si reducerea intervalului de timp in cadrul mecanismului ERM 2 la durata minima obligatorie de doi ani, se mentioneaza in proiect.

Acest calendar trebuie sa permita un interval de timp suficient pentru realizarea exigentelor mentionate anterior si "sa fie suficient de ambitios pentru a concentra vointa politica in directia continuarii reformelor".

Romania are obligatia sa transmita Comisiei Europene, in luna ianuarie, prima editie a Programului de Convergenta, care cuprinde angajamentul privind adoptarea euro in anul 2014.

Pentru a adera la euro, statele trebuie sa participe mai intai la ERM 2 si sa indeplineasca o serie de criterii privind nivelul datoriei publice si al deficitului bugetar, stabilitatea preturilor, a monedei nationale si a dobanzilor pe termen lung.

Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din produsul intern brut.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM-2, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale, prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)