Banca Centrala a Rusiei majoreaza dobanda de baza la 10,5%, rubla a atins un nou minim record

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 16:20
1346 citiri
Banca Centrala a Rusiei majoreaza dobanda de baza la 10,5%, rubla a atins un nou minim record
Foto: noi.md

Banca Centrala a Rusiei a decis joi sa majoreze dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, de la 9,5% pana la 10,5%, in conditiile in care in ultima perioada rubla a atins noi minime istorice in raport cu euro si cu dolarul, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor economice occidentale, transmite BBC.

In urma cu sase saptamani autoritatile de politica monetara de la Moscova au majorat costul creditului de la 8% la 9,5%, transmite Agerpres.

Procesul va continua 'in cazul agravarii suplimentare a riscurilor privind inflatia', se arata intr-un comunicat de presa publicat de Banca Rusiei la sfarsitul sedintei lunare de politica monetara. La 8 decembrie rata anuala a inflatiei se situa la 9,4%, mult peste tinta de 5,5% avuta in vedere de Banca Centrala. Institutia se asteapta ca inflatia sa ramana peste pragul de 8% pana in primul trimestru al anului urmator.

De asemenea, Banca Rusiei a avertizat joi ca avansul economiei va fi slab in perioada 2015-2016 in urma reducerii cheltuielilor de consum.

Autoritatile de politica monetara sunt presate sa majoreze dobanda de baza pentru a putea apara cursul de schimb al rublei, in conditiile in care moneda ruseasca s-a depreciat cu aproximativ 42% din ianuarie, ca urmare a scaderii pretului petrolului si a sanctiunile impuse de statele occidentale pentru actiunile Rusiei in Ucraina. Este pentru a cincea oara in acest an cand Banca Rusiei a majorat costul creditului, in conditiile in care in paralel a incercat sa opreasca deprecierea rublei prin vanzarea a aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Rubla ruseasca a coborat joi la un nou minim istoric in raport dolarul, dupa anuntarea majorarii ratei dobanzii.

Joi la pranz, un dolar american era cotat la 55,02 dolari, in timp ce moneda euro era cotata la 68,47 ruble. Acesta este cel mai grav declin inregistrat de rubla dupa criza financiara prin care a trecut Rusia in 1998.

In urma deprecierii rublei, afectata de pretul mai scazut al titeiului si de sanctiunile impuse de Occident impotriva Rusiei, rata inflatiei a ajuns la cel mai ridicat nivel de la criza din 2008.

#banca centrala rusia, #rubla minim record , #Stiri Banci