Banca centrala a Rusiei renunta la sustinerea nelimitata a rublei

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 09:00
1272 citiri
Banca centrala a Rusiei renunta la sustinerea nelimitata a rublei
Foto: protv.md

Banca centrala a Rusiei a abandonat miercuri politica interventiilor nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei, accelerand procesul de liberalizare a cursului, in urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioada, relateaza Financial Times.

Institutia a anuntat ca reduce semnificativ sprijinul pentru rubla, urmand sa cheltuiasca pana la 350 de milioane de dolari pe zi cu interventiile pe piata valutara. Pana acum nu exista o limita a acestor interventii, iar banca a vandut pana la 2,5 miliarde de dolari pe zi, in ultimele saptamani, pentru sustinerea monedei.

Economistul sef pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat ca aceasta schimbare este echivalenta cu trecerea la flotarea libera a rublei.

Banca Rusiei intentiona initial sa treaca la flotarea libera pana la sfarsitul acestui an, dar depreciarea puternica a monedei, provocata de scaderea preturilor petrolului si sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, au obligat institutia sa devanseze masura.

O decizie care linisteste apele

Analistii considera ca decizia elimina temerile ca Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapida a monedei, potrivit Mediafax.

Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumatatea acestui an. In general, economistii si analistii din Rusia afirma ca devalorizarea nu afecteaza economia, intrucat contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preturilor petrolului. Scaderea puternica a rublei din ultima luna a provocat insa temeri legate de un atac speculativ asupra monedei.

La sfarsitul saptamanii trecute, banca centrala a decis majorarea dobanzii de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar chiar si aceasta masura nu a oprit deprecierea rublei.

Anuntul bancii centrale referitoare la limitarea interventiilor a provocat miercuri un declin de 2,6% al rublei, la un minim de 44,96 pentru un dolar. Ulterior, declinul rublei s-a atenuat la 1,77%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca centrala rusia, #sustinere nelimitata rubla , #Stiri Banci