Banca Nationala a Greciei: profit de 27 milioane de euro in T1

Sambata, 25 Mai 2013, ora 13:27
2224 citiri
Banca Nationala a Greciei: profit de 27 milioane de euro in T1

National Bank of Greece (NBG), proprietara Bancii Romanesti, a obtinut in primul trimestru un profit net de 27 de milioane euro, rezultat care include efectul unei pierderi de 159 milioane euro generate de preluarea Eurobank, fata de pierderi de 265 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Este pentru al doilea trimestru consecutiv cand NBG a inregistrat profit.

La acest rezultat a avut o contributie majora divizia din Turcia, Finansbank, cu un profit net de 155 milioane de euro.

Subsidiarele din Europa de Sud-Est ale grupului au obtinut un profit de 13 milioane de euro, dupa cinci trimestre negative, potrivit datelor publicate vineri de grupul bancar elen.

In Grecia, NBG a inregistrat un profit net de 20 de milioane de euro, inainte de deducerea costurilor de 159 de milioane de euro rezultate din achizitia actiunilor Eurobank, dupa pierderi de 384 de milioane de euro consemnate in primele trei luni ale anului trecut. Imbunatatirea rezultatului a avut loc ca urmare a reducerii cheltuielilor operationale cu 10%.

In regiunea Europa de Sud-Est, NBG a redus costurile operationale cu 3% fata de intervalul similar al anului trecut.

NBG a reusit reducerea provizioanelor in Grecia pentru prima oara de la declansarea crizei datoriilor, la 318 milioane de euro, de la 419 milioane de euro in urma cu un an.

Grupul continua insa sa mentina un nivel ridicat al provizionalor pentru credite neperformante, de 54%.

NBG a reusit in primele trei luni majorarea portofoliului depozitelor cu 5% si cu 2% in cazul soldului creditelor.

In Europa de Sud-Est, portofoliul depozitelor a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 4% fata de trimestrul precedent, la 5,3 miliarde de euro. Imbunatatirea lichiditatilor permite subsidiarelor din regiune sa elimine necesitatea de a se finanta de la compania mama.

Portofoliul depozitelor din Romania a crescut

In Romania, portofoliul depozitelor a crescut cu 2% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 4% comparativ cu sfarsitul lui 2012, la 800 milioane euro.

Portofoliul creditelor NBG in Europa de Sud-Est se afla la un nivel stabil de 6,4 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru, fiind in scadere cu doar 1%, de la 6,5 miliarde de euroin decembrie 2012, dupa un declin de 22% de la sfarsitul lui 2008.

Rata de adecvare a capitalului Tier 1 a grupului NBG este de 9,3%.

NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).

Publicatia elena Kathimerini a relatat vineri, citand surse apropiate situatiei, ca reprezentatii creditorilor externi ai Greciei cer bancilor comerciale elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, precum si activitatile nebancare de pe piata elena.

In afara de NBG, in Romania mai este prezenta Eurobank, care controleaza Bancpost, in timp ce Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Cele mai mari patru banci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank - trebuie recapitalizate dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen. Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro.

Cele patru banci cu importanta sistemica au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, NBG necesita fonduri de 9,76 miliarde de euro, EFG Eurobank de 5,84 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.

Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au anuntat ca pot atrage din surse private capital reprezentand peste 10% din necesarul de recapitalizare, situatie care le permite sa-si pasteze managementul privat, in timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar daca va asigura restul necesarului de capital.

Eurobank va fi recapitalizata integral de Fondul Elen de Stabilitate si va intra sub controlul statului, insa banca are planuri pentru a reveni la un actionariat privat cat mai repede posibil.

#Banca Nationala a Greciei profit, #National Bank Greece profit , #Stiri Banci