Banca Vaticanului faciliteaza spalarea de bani - concluziile anchetei

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 09:00
1967 citiri
Banca Vaticanului faciliteaza spalarea de bani - concluziile anchetei

Functionarea Bancii Vaticanului faciliteaza spalarea de bani, sustin responsabilii unei anchete asupra institutiei bancare ce a durat timp de trei ani, potrivit unor documente confidentiale citate sambata de doua ziare italiene si preluate de AFP.

Institutul pentru Lucrari de Religie (IOR, denumirea oficiala a bancii) nu a procedat la controale suficiente asupra clientilor sai si a autorizat detinatori de conturi sa transfere sume importante de bani in contul unor terte parti, conform acelorasi surse.

'Exista un risc crescut in modul de functionare a bancii IOR, care neidentificand clientii sai cu precizie, poate fi utilizata ca ecran pentru disimularea de operatiuni ilegale', scriu anchetatorii intr-un documentul citat de Corriere della Sera.

Ei pun de asemenea in cauza si bancile italiene care au acceptat transferuri ale IOR fara a fi verificat originea fondurilor, care au fost varsate ulterior catre alte banci.

'IOR poate deveni usor un vector de spalare de bani de origine criminala', semnaleaza anchetatorii.

Ei contrazic astfel declaratiile IOR care dau asigurari ca toti clientii sunt congregatii religioase sau clerici.

'Exista de asemenea persoane private care, intrucat beneficiaza de o relatie privilegiata cu Sfantul Scaun, pot efectua depozite de bani si deschide conturi', mai precizeaza anchetatorii.

Ancheta se concentreaza pe transferurile a 23 de milioane de euro efectuate in septembrie 2010 prin banca Vaticanului catre organismul de credit italian Credito Artigiano, intre care trei milioane de euro au fost varsate catre Banca del Fucino si 20 milioane catre JP Morgan Frankfurt.

Transferul acestor fonduri a fost aprobat de Paolo Cipriani, la acea vreme director general al IOR, si de adjunctul acestuia, Massimo Tulli, care au demisionat intre timp si impotriva carora anchetatorii sunt hotarati sa angajeze urmariri judiciare.

Potrivit La Repubblica, cei doi fosti directori sunt acuzati de a fi procedat la mai multe alte transferuri catre JP Morgan.

Papa Francisc a instituit o comisie de ancheta asupra bancii si afirma ca pregateste o profunda restructurare a institutiei bancare - una din cele mai secrete din lume si aflata in centrul mai multor scandaluri financiare -, in cadrul unor reforme mai ample vizand birocratia de la Vatican

#spalare bani Vatican, #ancheta Banca Vaticanului , #Stiri Banci