Bancile ajuta in lupta impotriva spalarii de bani

Marti, 19 Iunie 2007, ora 12:19
1098 citiri

Bancile vor face schimb de informatii online cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, cu ajutorul carora sa se poata analiza posibilele cazuri de spalare de bani.

Pentru moment, ONPCSB deruleaza un proiect pilot cu trei banci urmand ca, din toamna, acesta sa se extinda la nivelul intregului sistem bancar.

Potrivit presedintelui ONPCSB, Adriana Popa, sistemul bancar are un rol deosebit de important datorita rapoartelor de tranzactii suspecte.

In 2006, Oficiul a analizat peste 3.000 de rapoarte de tranzactii suspecte, indiciile fiind transmise la Parchetul National Anticoruptie, in urma carora s-au emis 23 de rechizitorii, fata de doar noua rechizitorii in 2005.

Peste 80 la suta din rapoartele analizate de Oficiu sunt venite pe canal bancar, restul fiind transmise de celelalte entitati, cum ar fi cazinouri, notari, piata de capital.

Pe de alta parte, Adriana Popa a precizat ca Oficiul a elaborat un proiect de revizuire a Legii 656/2002 privind spalarea banilor, in conformitate cu Directiva 3 a Comisiei Europene, urmand ca in perioada urmatoare sa se analizeze cu celelalte entitati, astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2007, sa se adopte noile reglementari impuse de Comisia Europeana.

Noile reglementari vor fi stabilite in conformitate cu Directiva 3 astfel incat sa cuprinda cele 40 de recomandari privind combaterea spalarii banilor si cele noua recomandari privind combaterea finantarii terorismului. De asemenea, se vor regasi prevederile legale referitoare la persoanele expuse politic si beneficiarul real al tranzactiei.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)