Bancile centrale detin titluri ale Trezoreriei SUA de 3.000 de miliarde dolari

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 08:34
1358 citiri
Bancile centrale detin titluri ale Trezoreriei SUA de 3.000 de miliarde dolari

Bancile centrale au ajuns la detineri de titluri ale Trezoreriei SUA in valoare de aproape 3.000 de miliarde de dolari, in primul trimestru efectuand cele mai mari achizitii dupa primele trei luni din 2009, din cauza crizei din Europa si a devalorizarii yenului, transmite Bloomberg.

Portofoliile de obligatiuni guvernamentale americane ale bancilor centrale, pastrate la Rezerva Federala (Fed), au urcat cu 2,4% in primul trimestru, respectiv cu 63,5 miliarde de dolari, la 2.950 miliarde de dolari, potrivit Fed.

China, cel mai mare investitor strain in titluri ale Trezoreriei SUA, a facut cele mai mari achizitii de acest fel dupa 2011.

Congresmenii americani nu au reusit sa evite intrarea in vigoare a unor reduceri automate ale cheltuielilor federale si majorari ale taxelor de 600 de miliarde de dolari, dar investitorii internationali, in loc sa isi reduca achizitiile de obligatiuni SUA, sunt interesati din nou de acestea, datorita reputatiei lor de plasamente sigure.

Cererea ajuta Fed sa mentina randamentele la un nivel scazut, stimuland apetitul investitorilor pentru dolari, chiar daca banca centrala a introdus in sistemul financiar peste 2.500 de miliarde de dolari, din 2008.

"Economia Statelor Unite inregistreaza crestere, este solida si stabila", a declarat Wan-Chong Kung, manager de fonduri la Nuveen Asset Management in Minneapolis.

Cererea din strainatate pentru obligatiunile SUA nu a venit doar din partea bancilor centrale. Detinerile straine totale de titluri ale Trezoreriei au urcat cu 0,8% in ianuarie, la nivelul record de 5.620 miliarde de dolari, dupa un avans cumulat de 0,9% in noiembrie-decembrie.

#banci centrale obligatiuni, #banci centrale trezorerie SUA, #economie sua , #Stiri Banci