Bancile din Bulgaria vor beneficia de o linie de credit de 1,7 miliarde de euro

Luni, 30 Iunie 2014, ora 14:14
1917 citiri
Bancile din Bulgaria vor beneficia de o linie de credit de 1,7 miliarde de euro

Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispozitia bancilor afectate de atacuri speculative in ultima perioada.

"Comisia a concluzionat ca ajutorul de stat furnizat prin accesul la aceasta linie de credit este proportional cu nevoia de a asigura lichiditate suficienta in sistemul bancar in anumite circumstante", se arata intr-un comunicat al CE.

Sistemul bancar din Bulgaria "este bine capitalizat si dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu institutii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat aceasta masura preventiv, pentru a creste lichiditatea si pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", noteaza Comisia.

Decizia autoritatilor de la Sofia vine dupa ce populatia a retras sume mari de bani din banci in ultimele zile, punand presiune asupra lichiditatilor acestora.

Politia din Bulgaria a retinut duminica cinci barbati suspectati de un atac informational organizat impotriva sistemului financiar al tarii, guvernul de la Sofia incercand sa puna capat celei mai grave retrageri de lichiditati din banci din ultimii 17 ani.

Patru barbati au fost arestati la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anuntat duminica Agentia de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS).

Barbatii retinuti au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail si retelele sociale, intre care Fecebook si YouTube, pentru a raspandi zvonuri care sa determine oamenii sa isi retraga banii din banci. Potrivit agentiei, unii dintre acesti barbati ar datora bancilor sume mari de bani.

A treia mare banca din Bulgaria, tinta unor declaratii publice defaimatoare

First Investment Bank, a treia mare banca din Bulgaria in functie de active, a fost tinta unor "zvonuri epidemice si declaratii publice defaimatoare", potrivit guvernatorului bancii centrale, Ivan Iskrov.

First Investment a plati vineri clientilor 800 de milioane de leva (558 milioane euro), a anuntat banca, precizand ca dispune de fonduri si instrumente financiare suficiente sa acopere cererea.

Activitatile bancii KTB au fost suspendate in urma cu peste o saptamana, iar institutia a solicitat si a fost plasata sub supravegherea speciala a Bancii Nationale a Bulgariei (BNB), in urma unui scandal in jurul viceguvernatorului bancii centrale, Tvetan Gounev.

KTB era intre bancile cu niveluri ridicate de lichiditati inaintea unui zvon legat de "dependenta viceguvernatorului BNB Tvetan Gounev de o anumita banca", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al bancii centrale.

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecata impotriva lui Gounev si a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriase de bani de catre clienti, iar institutia financiara nu a mai putut sa isi respecte obligatiile. KTB se va afla sub supraveghere speciala o perioada de trei luni.

#linie credit banci, #atacuri speculative banci, #sistem bancar Bulgaria , #Stiri Banci