Bancile din Europa Centrala, amenintate de o noua recesiune. Romania, vulnerabila

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 14:49
1578 citiri
Bancile din Europa Centrala, amenintate de o noua recesiune. Romania, vulnerabila

Bancile din Europa Centrala, mai ales cele din partea de nord a acestei zone, par sa fie pregatite pentru o eventuala confruntare cu socurile externe, in contextul in care vestul Europei s-ar putea lovi de o noua recesiune.

Situatia pare mai ingrijoratoare in Ungaria, Romania si Bulgaria. "Polonia si Cehia si-au crescut rezistenta la socurile externe in timp ce in Ungaria si Europa de Sud-Est vulnerabilitatile au crescut", a declarat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber.

In Cehia si Slovacia exista mai putine credite decat depozite, ceea ce inseamna ca bancile din aceste tari nu vor avea dificultati in a indeplini normele de capital. La fel in Polonia, creditele ipotecare in valuta aproape au disparut, deoarece bancile poloneze au fost mai stricte in procedurile de creditare decat in alte tari din regiune.

Guvernul de la Budapesta a socat inca de anul trecut bancile occidentale cand a anuntat o schema de rambursare a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb mai mic decat cursul pietei. Recent, autoritatile ungare au anuntat ca vor interveni pentru a prelua datoriile autoritatilor locale in valoare de 2,8 miliarde de dolari.

Romania s-a confruntat cu trei ani de austeritate, concretizati prin reducerea salariilor si majorarea taxelor, ceea ce a condus la cresterea creditelor neperformante si la reducerea creditarii.

Dincolo de Uniunea Europeana, multe banci straine se retrag din Ucraina, lasand loc liber pentru rivalii din Rusia, care joaca un rol important si in Belarus, tara vizata de sanctiunile Uniunii Europene si SUA. Anul acesta grupul bancar rus Sberbank a preluat operatiunile din Europa Centrala si de est ale bancii austriece Volksbank si in prezent vizeaza o achizitie pe piata din Polonia.

Potrivit FT riscul principal pentru Europa Centrala si de Est este unul extern, posibil sub forma socurilor inregistrate de bancile mama care pe cale de consecinta isi vor reduce lichiditatea catre subsidiarele lor din Europa emergenta, un lucru pe care organismele de reglementare din regiune trebuie sa-l urmareasca cu atentie.

#stabilitate banci Europa Centrala, #socuri banci Europa Centrala, #socuri externe banci, #socuri Europa , #Stiri Banci