Bancile din Romania nu mai vor sa dea credite, prefera sa taie din costuri

Marti, 25 Iunie 2013, ora 15:46
2198 citiri
Bancile din Romania nu mai vor sa dea credite, prefera sa taie din costuri

Sistemul bancar nu da semne de reluare a activitatii de creditare, in contextul in care soldul creditului intern a scazut cu 7,3 miliarde de lei in acest an. Pe de alta parte, bancile din Romania sunt fortate sa ia masuri drastice pentru imbunatatirea bilantului, dupa ce anul trecut au inregistrat pierderi de un miliard de euro. Asadar, cea mai la indemana solutie: restrangerea activitatii.

"Sistemul bancar trebuie sa se restructureze, intrucat sediile bancilor sunt uneori prea mari sau prea multe", a declarat recent ministrul Economiei Varujan Vosganian. Un sfat deja tardiv, daca ne uitam la evolutiile financiare ale primelor trei banci din Romania: costurile operationale au scazut si cu 8% de la inceputul anului.

2012 a reprezentat un an de infern pentru sistemul bancar romanesc, pierderile ridicandu-se la un miliard de euro.

Stagnarea cresterii economice, cresterea ratei inflatiei si deprecierea leului nu au ajutat populatia si companiile sa isi imbunatateasca pozitia financiara pentru a face fata mai usor exigentelor impuse de banci. Volumul creditelor acordate a scazut, in timp ce rata creditelor neperformante a continuat sa creasca.

La sfarsitul lui 2012, creditele neperformante reprezentau 18,2% din totalul creditelor, in crestere fata de 14,3% la sfarsitului lui 2011.

O situatie care a impus si masuri draconice. Aproximativ 4000 de angajati au parasit sistemul bancar si peste 300 de unitati au fost inchise. Rezultatul, scaderi ale costurilor operationale si de 8%. Business24 iti prezinta evolutia cheltuielilor operationale in cazul primelor patru banci din Romania, dupa cifra de afaceri.

BCR, record la pierderi, record si la scaderea cheltuielilor operationale

BCR, institutia financiara care detine prima pozitie in topul bancilor din Romania din punct de vedere al portofoliului de active, a inregistrat o diminuare a cheltuielilor operationale cu 8,6% la valoarea de 87,2 milioane de euro in primul trimestru, de la 96,2 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul masurilor extinse de optimizare si managementului strict al costurilor. Astfel, raportul costuri-venituri s-a imbunatatit pana la valoarea de 39,1% fata de 40,7%.

Si BRD a urmarit reducerea cheltuielilor operationale, astfel ca in raportul financiar incheiat la finalul lunii martie, banca a inregistrat o diminuare a cheltuielilor de 4,7 milioane euro, fata de aceiasi perioada a anului trecut cand a avut cheltuieli de 74,5 milioane euro.

De asemenea, si Banca Transilvania care ocupa pozitia a treia pe piata, din punct de vedere al activelor, a inregistrat o scadere cu 0,96 % a cheltuielilor operationale, la 40 milioane euro. In cazul insititutiei bancare mentionata anterior, ponderea cea mai mare in chletuielile operationale o detin cheltuielile cu personalul de 20 milioane euro.

#reducere costuri banci, #restructurare banci, #concedieri banci , #Stiri Banci