Bancile profita de subrezenia "Primei Case" in lei ca sa "vanda" la greu credite imobiliare in euro

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:15
3462 citiri
Bancile profita de subrezenia "Primei Case" in lei ca sa "vanda" la greu credite imobiliare in euro

Decizia Guvernului de a acorda garantii prin programul Prima Casa doar in lei a creat haos in randul clientilor interesati de obtinerea unei finantari in vederea achizitionarii unei locuinte, datorita incertitudinilor pe care le ofera.

"Noul program Prima Casa micsoreaza avantajul pe care bancile care fac parte din program il aveau inainte, intrucat atractivitatea noului program nu mai este asa de mare", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Principalul atu al creditelor "Prima Casa" in lei il constituie eliminarea riscului valutar, iar acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat, calculata in lei, nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.

Insa daca o banca care nu face parte din program are un pachet atractiv in euro, aceasta ar putea deveni competitiva pe piata creditelor imobiliare si poate sa reuseasca sa vanda mai bine decat bancile care fac parte din program.

Decizia de a acorda credite Prima Casa exclusiv in lei va tria serios grupul pretendentilor la o locuinta noua prin Prima Casa, datorita conditiilor mai aspre in cazul creditelor in lei.

Ritmul de primire a dosarelor pe programul "Prima Casa" de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a scazut la 50-60 pe zi, fata de 70 de dosare cat reprezenta media zilnica normala, a declarat, sambata, Aurel Saramet, presedinte FNGCIMM.

Exista o incertitudine privind RON-ul

Potrivit analistului economic Aurelian Dochia, desi in prezent creditele in euro prezinta un risc mai mare datorita riscului valutar, cand vorbim de credite pe perioade de 30 de ani cum sunt creditele Prima Casa, nu mai conteaza atat de mult pentru ca ceva se va intampla peste cativa ani de zile si cu leul.

"Fie trecem la euro si atunci toate creditele vor fi in euro, fie nu trecem insa ramane un grad destul de mare de incertitudine privind moneda nationala si dobanzile", a spus analistul.

Din punctul de vedere al acestuia, pe termen lung, perceptia clientilor este ca ramane o incertitudine mai mare legata de leu decat de euro.

"Discutam de perioade lungi de timp si nu se stie ce se va intampla cu euro si nici cu moneda romaneasca. Chiar daca nu aderam la euro, exista mari incertitudini in ceea ce priveste pretul monedei nationale in dobanda", a afirmat Dochia.

Inconvenientele programului Prima Casa

In majoritatea cazurilor, programul Prima Casa reprezinta cea mai buna optiune pentru achizitia unei locuinte prin credit. Sunt insa cateva aspecte care pot face ca acest imprumut sa fie o alegere nepotrivita pentru unele persoane.

Acordarea de credite "Prima Casa" doar in lei determina foarte multi clienti care vor sa-si cumpere o locuinta sa se orienteze spre imprumuturile clasice in euro, datorita sumei maxime pe care o poate obtine.

Spre exemplu, Banca Transilvania ofera credite in Lei in cadrul acestui program pana la o valoare maxima de 71.250 euro( echivalent in lei), iar in cazul unui credit ipotecar, suma poate ajunge la 250.000 euro.

Nu poti obtine un credit de nevoi personale cu ipoteca : In cazul in care, dupa ce s-a obtinut creditul Prima Casa intentionezi sa obtii un credit de nevoi personale cu ipoteca, poti fi pus intr-o situatie neplacuta, deoarece locuinta achizitionata prin programul Prima casa nu poate fi ipotecata inca o data, deoarece exista o interdictie de grevare cu orice alte sarcini, inscrisa de catre stat in cartea funciara, potrivit conso.ro.

Un dezavantaj al programului Prima Casa consta in interdictia de a vinde imobilul achizitionat timp de cinci ani.

Povestea Avansului, avantajul "Primei Case"

Avantajul unui credit "Prima Casa" in momentul de fata rezulta in principal din avansul redus solicitat de banca, respectiv de 5%.

Astfel, in cazul achizitionarii unui imobil in valoare de 50.000 de euro(223.500 lei), clientul trebuie sa depuna un avans de 2.500 euro (11.175 lei).

Pornind de la aceeasi valoare a creditului de 50.000 EUR (223.500 lei), pentru creditele standard cu avansul minim diferentiat impus de normele BNR (25% pentru EUR si 15% pentru RON), clientul va trebui sa dispuna de economii pentru avans de 12.500 EUR (55.875 lei).

Gradul de indatorare

Cei care doresc sa se imprumute cauta bancile care pot sa le ofere cel mai mare imprumut in functie de veniturile prezentate. Atat in cazul creditelor ipotecare, cat si in cazul creditelor Prima Casa, cel mai mare grad de indatorare ajunge la 70% in functie de durata de creditare si nivelul veniturilor totale certe cu caracter de permanenta.

Dobanzi mai mici la credite ipotecare

"Prima Casa" in lei ar putea determina foarte multe persoane interesate de achizitia unei locuinte sa se sa se orienteze spre imprumuturile clasice in euro, deoarece afiseaza dobanzii mai bune decat cele afisate in cazul contractarii unui imprumut prin programul "Prima Casa".

Spre exemplu, in cazul unui credit ipotecar cu dobanda variabila toata perioada de la Banca Transilvania, dobanda este de 5,93%, in timp ce in cazul unui credit "Prima Casa", dobanda anuala efectiva este 6,23%.

"Este totusi un tur de forta pe care BNR a reusita sa il faca. Sistemul bancar a reusit sa reduca dobanda la leu si nu mai exista acea coplesitoare diferenta intre moneda nationala si euro, care era si principalul motiv de descurajare", a declarat Dochia.

#credit prima casa, #conditii credit ipotecar, #dobanda credite lei , #Stiri Banci