Bancile sufera deoarece romanii sunt prea saraci ca sa mai faca si credite

Marti, 26 Martie 2013, ora 14:44
2504 citiri
Bancile sufera deoarece romanii sunt prea saraci ca sa mai faca si credite
Foto: Realitatea.net

La nivel macroeconomic, Romania are un potential important de dezvoltare in sectorul bancar, insa realitatea de la nivelul microeconomic dezvaluie un nivel slab de bancabilitate si povara ratelor in buzunarele romanilor, potrivit unei prezentari a economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.

Cifrele oficiale arata ca ponderea creditului neguvernamental in economie era de 38,4% din PIB la finalul anului 2012, cu mult sub nivelul altor tari europene, unde se ridica la 100% din PIB sau peste, in cazul unor tari cu economie preponderent financiara, precum Luxemburg sau Cipru.

Romania se afla pe ultimele locuri in Europa cu cel mai redus personal bancar, in contextul in care peste 11.000 de angajati au parasit sistemul financiar in ultimii patru ani, pe fondul crizei economice. Ponderea angajatilor din sistemul financiar (cu exceptia industriei asigurarilor) este de 0,49% raportat la populatie, fata de o medie europeana de 0,79%.

"De multe ori ce se vede la nivel macroeconomic nu isi gaseste contrapondere la nivel micro. Daca luam in calcul ca o treime din populatie traieste la tara si este nebancabila, ajungem la media europeana. In plus, degeaba este loc pentru creditare la nivel macro, daca populatia este printre cele mai sarace din Europa", a explicat Valentin Lazea.

In consecinta, romanii ajung sa plateasca, in realitate, cele mai mari rate bancare din Europa, raportat la venituri. "Ponderea datoriilor gospodariilor in PIB este in regula, sub 20%, dar ponderea datoriilor in venitul disponibil este deja la media europeana, pentru ca venitul este mic. Daca mergem la serviciul datoriei in venitul disponibil, deja situatia este total invers, gospodariile din Romania stau cel mai prost in context european", a spus Valentin Lazea.

Companiile, mai "interesante" pentru banci decat populatia

Bancile facut cateva greseli tactice pe piata romaneasca, mai adauga Lazea, exagerand prea mult cu creditarea persoanelor fizice. In aceste conditii, atentia ar trebui sa se indrepte catre mediul de afaceri, sectoare precum comertul, serviciile si industria prelucratoare avand un grad redus de indatorare.

"Firmele din industriile high tech si middle tech au trecut cel mai usor prin criza. Aceste sectoare ar trebui sa fie curtate de banci", a spus economistul.

Provocarea in cazul creditarii mediului de afaceri este "cultura de nerambursare": tot mai multe firme refuza relatia cu creditorii, preferand sa recurga la artificii pentru a se eschiva de la plata imprumuturilor, precum insolventa voluntara.

#probleme banci Romania, #evolutie creditare Romania, #potential bancar Romania, #rate banci Romania , #Stiri Banci