BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 0,05%

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 15:27
1396 citiri
BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 0,05%
Foto: formiche.net

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de toti cei 54 de analisti economici consultati de Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene, informeaza Mediafax.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa in care va explica decizia luata de BCE in cadrul sedintei lunare a institutiei, iar investitorii asteapta discursul sau pentru indicii referitoare la noi masuri de stimulare a economiei europene.

Zona euro a consemnat o crestere economica slaba in trimestrul al treilea, iar rata somajului se afla la 11,5%.

Inflatia a incetinit la 0,3% in luna noiembrie, marcand minimul ultimilor cinci ani, iar trendul ar putea sa se mentina si in lunile urmatoare, dat fiind ca pretul barilului de petrol a scazut cu 26% in acest an.

BCE a redus, la inceputul lunii septembrie, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Tot in urma sedintei din septembrie, BCE a anuntat ca va lansa, in luna octombrie, doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a impulsiona cresterea economica si a incuraja creditarea.

Anterior, BCE a decis modificarea frecventei sedintelor de politica monetara, acestea urmand sa aiba loc la fiecare sase saptamani, nu in fiecare luna, ca pana in prezent.

Urmatoarea sedinta a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc in 22 ianuarie.

#BCE dobanda politica monetara, #dobanda politica monetara record minim , #Stiri Banci