BCE se gandeste sa se retraga din troika

Marti, 03 Februarie 2015, ora 11:25
1365 citiri
BCE se gandeste sa se retraga din troika
Foto: ziuanews.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) analizeaza posibilitatea retragerii sale din "troika" finantatorilor internationali care supervizeaza programul de asistenta internationala acordat Greciei, informeaza un articol publicat marti in cotidianul german Handelsblatt, preluat de Reuters.

Potrivit publicatiei mentionate, dezbaterea cu privire la posibila retragerea din troika reflecta ingrijorarile din interiorul BCE legate de planul sau de achizitii masive de obligatiuni suverane, anuntat luna trecuta de presedintele BCE, care ar putea conduce la un posibil conflict de interese in interiorul institutiei, potrivit Agerpres.

'BCE va profita de sansa de se retrage din troika', a declarat pentru Handelsblatt o sursa din Guvernul german.

In plus, fara a cita vreo sursa, Handelsblatt sustine ca si Fondul Monetar International ar dori sa se retraga din troika, ceea ce inseamna ca troika va ramane cu un singur membru, Comisia Europeana.

Potrivit unui articol publicat luni in cotidianul german Handelsblatt, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea sa reformeze activitatea troicii si intentioneaza sa gaseasca rapid o solutie alternativa. Rugat sa comenteze informatiile din presa, purtatorul de cuvant al lui Juncker, Margaritis Schinas, a spus ca Executivul comunitar are o atitudine favorabila fata de ideea modificarii structurii troicii UE - FMI - BCE, insa, deocamdata, nu are o noua varianta care sa-i inlocuiasca pe reprezentantii creditorilor Greciei.

Fondul Monetar International a ridicat deja semne de intrebare cu privire la misiunea troicii intr-un raport care dateaza din luna iunie 2013, in care sustine ca nu exista o diviziune clara a muncii, iar partenerilor europeni le lipsesc experienta si capacitatile necesare pentru gestionarea unor ample programe de asistenta.

Creata in luna mai 2010, troika reuneste resursele Uniunii Europene, Fondului Monetar International si Bancii Centrale Europene, iar sarcina expertilor sai este sa se asigure ca Grecia respecta reformele incluse in programul sau de asistenta internationala.

Noul Guvern grec condus de premierul Alexis Tsipras a anuntat ca vrea sa puna capat acordului de asistenta si ca nu va coopera cu inspectorii troicii atunci cand vor veni in vizita la Atena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE retragere troika, #Banca Central European , #Stiri Banci