Bloomberg: Bancile din Grecia au nevoie de fonduri suplimentare pentru a contracara iesirile de capital

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 11:24
1350 citiri
Bloomberg: Bancile din Grecia au nevoie de fonduri suplimentare pentru a contracara iesirile de capital
Foto: royaltv.ro

Creditorii eleni i-au solicitat guvernatorului Bancii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, finantare suplimentara din cauza accelerarii iesirilor din depozite, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Nivelul retragerilor de la depozitele bancilor elene este in crestere dupa ce discutiile de luni din Eurogrup au fost intrerupte brusc, Grecia respingand cererile partenerilor sai din zona euro. Stournaras se va intalni joi cu oficiali de la Banca Centrala Europeana pentru a discuta problema finantarii bancilor elene, sustin sursele, potrivit Agerpres.

Saptamana trecuta, presa elena anunta ca valoarea sumelor de bani retrase din depozite in ianuarie si inceputul lunii februarie se ridica la 15 miliarde de euro.

Bancile elene isi asigura necesitatile de finantare prin intermediul liniei de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA), garantata de BCE. Fondurile vor fi acordate atat timp cat exista sansa incheierii unui acord intre Grecia si creditorii internationali, au apreciat economistii Antonio Garcia Pascual si Thomas Harjes de la Barclays Plc. Daca BCE va inchide linia de finantare de urgenta, situatia se va inrautati si probabil va trebui impus un control al capitalului pentru a se evita iesiri masive de fonduri din Grecia. In acest caz bancile elene vor introduce probabil un plafon la retragerile de numerar, avertizeaza analistii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci Grecia fonduri suplimentare, #creditori eleni , #Stiri Banci