Bloomberg: BCE va injecta pana la 1.100 miliarde euro pentru redresarea zonei euro

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:00
1575 citiri
Bloomberg: BCE va injecta pana la 1.100 miliarde euro pentru redresarea zonei euro
Foto: scoopnest.fr

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a propus Consiliului guvernatorilor cheltuirea a pana la 1.100 de miliarde de euro, pentru suplimentarea lichiditatilor, in vederea stimularii inflatiei in zona euro, relateaza Bloomberg.

Draghi si board-ul executiv al BCE, format din sase membri, au recomandat consiliului guvernatorilor achizitii de obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de euro pe luna, pana in decembrie 2016, au declarat doua surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax.

Consiliul guvernatorilor BCE se reuneste joi pentru a discuta planul, iar pana la decizia finala ar mai putea surveni modificari, au precizat sursele.

Draghi sustine ca suplimentarea lichiditatilor este necesara pentru a evita intrarea zonei euro intr-o spirala a deflatiei, dar oficialii germani considera ca astfel scad presiunile pentru reforme economice. Inflatia din zona euro a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.

Discutiile din Consiliul guvernatorilor vor fi complicate de diferendele privind impartirea riscurilor.

"Propunerea pare sa fie mai mare decat cea sugerata de comentariile anterioare ale BCE despre dimensiunea achizitilor de active, in special daca se refera la noul program de suplimentare a lichiditatilor si nu include pe cele existente", a declarat Riccardo Barbieri Hermitte, economist sef pentru Europa la Mizuho International, in Londra.

Draghi a spus ca intentioneaza sa extinda portofoliul de active al BCE la nivelul inregistrat la inceputul anului 2012, respectiv la aproximativ 3.000 de miliarde de euro.

In prezent acest portofoliu este de circa 2.200 de miliarde de euro, dar ar putea scadea, in conditiile in care imprumuturi de 200 de miliarde de euro ajung la maturitate in urmatoarele cateva saptamani.

Una dintre surse a spus ca noile achizitii de obligatiuni sau alte active, pe langa programele actuale de achizitii de obligatiuni acoperite si obligatiuni garantate, nu vor incepe inainte de 1 martie. De asemenea, nu s-a hotarat inca daca tinta de 50 de miliarde de euro pe luna include programele existente sau cat de mare va fi ponderea obligatiunilor guvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relansare inflatie zona euro, #mario draghi bce , #Stiri Banci