BNR a redus dobanda cheie la 3% si ratele rezervelor minime in lei, la 10%

Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
1971 citiri
BNR a redus dobanda cheie la 3% si ratele rezervelor minime in lei, la 10%
www.stiripesurse.ro

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.

"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.

Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".

Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.

Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.

"BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura a asigura indeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si mentinerea stabilitatii financiare", se mai spune in comunicat.

O decizie previzibila

Taierea dobanzii de politica monetara era asteptata de analisti, care au estimat ca banca centrala va mentine si rezervele minime obligatorii (RMO), la 12% pentru pasivele in lei si 16% pentru valuta.

Cei mai multi analisti au anticipat, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei AnalistilorFinanciar-Bancari din Romania (AAFBR), ca rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute de BNR la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei au prevazut o reducere a acestora la 10%.

Aceasta este a doua reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

La sedinta CA din luna iulie, nivelul dobanzii cheie a fost mentinut la 3,5%, la care a ajuns in februarie, cand a fost efectuata ultima reducere din ciclul anterior, de la 3,75%. Ciclul de relaxare a dobanzii de politica monetara a inceput in iulie 2013, cand nivelul se situa la 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.

Tot in iulie au fost reduse ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%. Ultima taiere a acestora a fost operata la inceputul anului, de la 15% la 12% pentru pasivele in lei si de la 20% la 18% pentru cele in valuta.

Sunt asteptate alte reduceri in noiembrie

Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cand va avea loc ultima sedinta de politica monetara din acest an, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale, astfel incat dobanda cheie va ajunge la 2,75%. In acelasi timp, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o reducere a RMO in lei, in paralel cu mentinerea RMO in valuta.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat dupa sedinta CA din august ca prognoza de inflatie ofera spatiu pentru o noua reducere dobanzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul international si de fluxurile de capital, dupa experienta ultimelor luni, in care criza din Ucraina a suprins prin intrari mari de capital in Romania.

"Daca va uitati la noua proiectie de inflatie s-ar putea sa mai fie (loc de reducere). Dar noi am avut si avem retineri, probabil ca va amintiti ca noi am spus la inceputul anului ca 3,5% este un nivel pe care ne simteam confortabili. A intervenit aceasta evolutie mult mai avantajoasa, semnificativ mai avantajoasa a inflatiei pe plan intern, categoric si datorita unor influente externe, in Europa miscarea preturilor este deja definita ca o inflatie scazuta si de durata. In plus, avem un mediu international cu particularitati. Este categoric ceva deosebit fata de ce am gandit la inceputul anului. Stiti ca dupa criza din Turcia au fost iesiri de capitaluri, uitati ca suntem la jumatatea anului, realitatea crizei ucrainene este pana acum alta, nu suntem siguri pe ea, mai degraba incertitudine decat certitudine, a la longue, ca sa spun asa, dar pe termen scurt, am asistat la intrari destul de importante de capitaluri si presiuni de apreciere a cursului", spunea Isarescu.

BNR a redus din nou in august prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Guvernatorul a aratat ca banca centrala nu poate estima daca intrarile de capital vor continua, dar a realizat ca pozitia de 3,5% nu a mai fost atat de confortabila.

"Sa vedem cum merg lucrurile. Cu alte cuvinte, un raspuns scurt ar suna cam asa: s-ar putea sa mai fie loc, dar de data aceasta suntem obigati luam decizii, dupa experienta ultimelor luni, luand in considerare intr-o masura mai mare mediul extern", a adaugat Isarescu.

Comunicatul detaliat va fi prezentat de guvernatorul BNR intr-un briefing de presa, la ora 15:00.

#BNR reducere dobanda cheie, #BNR reducere rate rezerve minime , #Stiri Banci