BNR a redus dobanda la un nou minim istoric, de 2,75%

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 14:02
1381 citiri
BNR a redus dobanda la un nou minim istoric, de 2,75%
Foto: psnews.ro

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variatie de la 2,75% la 2,5%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 16% la 14%.

Odata cu reducerea ratei cheie la 2,75% pe an, incepand cu data de 5 noiembrie 2014, BNR a decis si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale, transmite Mediafax.

Astfel, incepand de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.

Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25% la 3%.

Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10%.

CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat intr-o conferinta de presa organizata joi, 6 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#BNR reducere dobanda, #dobanda politica monetara , #Stiri Banci