BNR lupta pentru leu. Suma cu care imprumuta bancile, redusa din nou

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:04
1390 citiri
BNR lupta pentru leu. Suma cu care imprumuta bancile, redusa din nou

BNR a limitat pentru a opta saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, insa plafonul a fost redus la 4 miliarde lei, dupa ce in precedentele doua saptamani suma disponibila a fost la 6 miliarde lei, iar cererea bancilor a atins niveluri record.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Un numar de 17 banci au imprumutat saptamana trecuta suma de 6 miliarde lei (1,3 miliarde de euro) pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a atins un nou nivel record pentru acest tip de operatiuni, de 30,198 miliarde lei.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au coborat de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei si ulterior la 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii. In ultimele doua saptamani, banca centrala a tinut plafonul la 6 miliarde lei, iar sumele licitate de banci au atins recorduri.

Potrivit dealerilor, cererea ridicata a fost generata de deficitul de lei din piata, in urma vanzarilor indirecte realizate de banca centrala, dar si de faptul ca BNR a eliminat restrictia privind numarul de emisiuni de titluri acceptat in cadrul unei operatiuni de piata monetara. Anterior bancile puteau aduce in garantie la licitatiile repo titluri de stat cel mult cinci emisiuni diferite.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 5,45% - 5,95% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, in scadere usoara fata de nivelurile de vineri, de 5,49% - 5,99% pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie repo BNR, #imprumuturi banci BNR, #plafon repo , #Stiri Banci