BRD si-a redus profitul la 20 de milioane de lei din cauza provizioanelor

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 11:33
1706 citiri
BRD si-a redus profitul la 20 de milioane de lei din cauza provizioanelor
Foto: jurnalul.ro

BRD a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 20 milioane lei, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile unor provizioane suplimentare in trimestrul al treilea pentru clientii in insolventa, rata neperformantelor coborand de la 24,8% la 21,1%.

In primele noua luni ale anului trecut, banca a avut un profit net de 51 milioane lei, potrivit Mediafax.

Volumul creditelor acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde lei, in usoara scadere. Pe de alta parte, cresterea vanzarii de credite de consum din acest an a incetinit contractia soldului total al creditelor, de 4,7% fata de decembrie 2013, comparativ cu o medie de 6,3% la nivelul sistemului bancar,n timp ce volumul imprumuturilor imobiliare a crescut cu 3,8%, a anuntat joi banca printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Creditele acordate clientilor corporate au consemnat o scadere de 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 15,1 miliarde lei, pe fondul operatiunilor de scoatere din bilant a creditelor neperformante si a unei cereri scazute de creditare.

"Primele noua luni ale anului 2014 au marcat un pas important in procesul de transformare a BRD, care a continuat sa investeasca in calitatea serviciilor, consolidarea structurii de risc si imbunatatirea eficientei operationale. Structura consolidata a bilantului ne permite sa marim semnificativ portofoliul nostru de credite de indata ce cererea va creste", a declarat in comunicat Philippe Lhotte, presedintele director general al BRD.

Riscul, la costuri mai mici

Costul net al riscului a scazut cu 8,6% in primele 9 luni, banca constituind in trimestrul al treilea provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienti aflati in insolventa. Astfel, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a imbunatatit, la 71,5% la finele lunii septembrie, comparativ cu 68,9% la sfarsitul anului trecut.

Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scazut la sfarsitul trimestrului al treilea la 21,1%, fata de 24,8% la decembrie 2013, in timp ce, potrivit definitiei Bancii Nationale aRomaniei (credite cu intarzieri mai mari de 90 de zile si/sau aflate in proceduri juridice), acelasi indicator a scazut la 18,2%, fata de 21,8%.

"Evolutia creditelor neperformante se datoreaza implementarii unei noi politici de write-off si este aliniata tendintei generale a sistemului bancar", se spune in comunicat.

Depozitele au ramas la un nivel stabil in ultimele 12 luni, economiile persoanelor fizice crescand cu 7,1% fata de septembrie 2013. Astfel, raportul credite/depozite a ajuns de la 87,7% la 80,4%.

Venitul net bancar s-a redus cu 8,8%, in special din cauza marjei nete, afectata de efecte adverse de volum si structura, insa in ultimele trei trimestre a inregistrat o stabilizare. Volumul net al comisioanelor a urcat usor, cu 0,3% fata de primele noua luni ale anului trecut.

Banca a avut un control mai strict asupra cheltuielilor, costurile fiind mai mici cu 4,2% decat in intervalul similar al anului trecut, iar raportul costuri/venituri s-a situat la 48,2%.

BRD avea la finele lunii septembrie o rata de adecvare a capitalului de 17,1%, potrivit regulilor Basel III.

Actiunile BRD - Groupe Societe Generale, cotate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri la pretul de 7,92 lei/titlu, in stagnare. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de apropae 5,52 miliarde lei (1,25 miliarde euro).

#BRD reducere profit, #volum credite BRD , #Stiri Banci