Bundesbank: Adoptarea unor masuri pentru deprecierea euro ar fi periculoasa

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 10:46
1538 citiri
Bundesbank: Adoptarea unor masuri pentru deprecierea euro ar fi periculoasa
Foto: finance.yahoo.com

Presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a respins sugestiile conform carora BCE ar trebui deliberat sa ia masuri pentru deprecierea euro si a avertizat ca orice manipulare a ratelor de schimb va fi 'periculoasa', transmite Reuters.

Jens Weidmann a participat, marti, la Berlin, la o intalnire intre ministrii din Germania si Franta si guvernatorii bancilor centrale din cele doua tari. Intrebat de jurnalisti daca au existat discutii privind necesitatea ca BCE sa ia masuri pentru deprecierea euro, oficialul german a raspuns: 'Nu', transmite Agerpres.

'Desigur ca rata de schimb joaca un rol important pentru noi, deoarece intra in datele statistice referitoare la avansul economiei si viitoarele evolutii ale inflatiei. Si, desigur, o abordare diferita a politicii monetare de orice parte a Atlanticului are un rol important in determinarea nivelului cursului de schimb, care este o variabila importanta', a explicat Jens Weidmann, care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE.

Acesta a adaugat: 'As face o diferenta intre aceasta determinare a cursului de schimb si manipularea lui pentru a obtine avantaje concurentiale. Aceasta este o politica periculoasa, care nu corespunde obiectivelor noastre, si care va sfarsi intr-o cursa a deprecierii prin care toata lumea va avea de pierdut'.

Un euro mai slab ar ajuta exportatorii din zona euro, care nu reuseste sa genereze crestere economica. Anul acesta, euro s-a depreciat cu peste 9% fata de dolar, investitorii anticipand ca BCE va incepe achizitia de obligatiuni pentru a stimula redresarea zonei euro.

Analistii considera ca, prin slabirea euro, ca urmare a achizitiilor de active, precum si prin mentinerea randamentelor obligatiunilor si economiile din Europa la un nivel foarte scazut, Banca Central Europeana nu va face decat sa creasca presiunile pentru trimiterea capitalului peste hotare.

#adoptare masuri depreciere euro, #Jens Weidmann presedinte Banca Centrala , #Stiri Banci