Care sunt cele mai folosite monede din lume

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 12:25
2189 citiri
Care sunt cele mai folosite monede din lume
Foto: niggerul.ro

Ponderea yuanului in platile mondiale a crescut semnificativ in noiembrie, depasind dolarul canadian si dolarul australian, astfel ca yuanul a devenit a cincea cea mai utilizata moneda din lume, conform unui raport al Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), transmite Reuters.

Dupa aproape un an in care s-a situat pe locul sapte, ponderea yuanului in platile mondiale a atins nivelul record de 2,17%, concurand cu yenul japonez, care are o pondere de 2,69%. Pe primele trei locuri raman dolarul, euro si lira sterlina, a anuntat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul in Belgia, potrivit Agerpres.

"Este o dovada importanta a internationalizarii yuanului si confirma tranzitia acestuia la o moneda de plata folosita intens in tranzactiile internationale", a apreciat Wim Raymaekers, director in cadrul Swift. In decembrie, valoarea platilor globale in yuani a urcat cu 20,3% comparativ cu perioada similara din 2013, in timp ce anul trecut aceste plati au crescut cu 102%.

China are ca obiectiv sporirea importantei monedei sale in comertul mondial si in investitii, dupa ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb si a costurilor de finantare in a doua economie mondiala.

Sporirea ponderii yuanului in platile mondiale vine dupa ce Londra, Frankfurt, Paris si Luxemburg si-au intensificat eforturile de a deveni centre importante de tranzactionare a monedei Chinei din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pondere yuan, #monede folosite lume , #Stiri Banci