Carnea de porc, mai scumpa cu pana la 70%

Luni, 16 August 2004, ora 03:14
1209 citiri

Pretul carnii pe piata libera "a urcat la cer", iar producatorii spun ca e o criza de carne romaneasca in magazine.Ministerul Agriculturii informeaza ca preturile din tara la carnea de porc taiata (in carcasa) au ajuns la 240.000 lei in judetul Arad, 120.000 lei in Bistrita Nasaud si Timis, 140.000 lei in Constanta, 130.000 lei in Covasna, 125.000 lei in Ialomita. Cea de vita a sarit la 180.

000 lei in Arad, 140.000 lei in Covasna si 120.000 lei in Constanta. Un kilogram de carne de pasare se vinde cu 160.000 lei in Arad, 112.000 lei in Bistrita Nasaud si 100.000 lei in Ialomita. "Criza grava la furaje din ultimii ani ne obliga la importuri costisitoare.

Am ajuns dependenti de importuri, iar comerciantul a simtit lipsa carnii de pe piata si urca preturile pana la cer", ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedintele patronatului din domeniu. Producatorii de mezeluri spun ca din ianuarie pana acum pretul carnii de porc a crescut cu 70%, adica de la 50.000 lei, la 85.000 lei/kg (in carcasa), tocmai din pricina crizei pe piata interna.

"Pe piata europeana, un kilogram de carne de porc este de 1,5 euro si atat ar fi normal sa fie si la noi. Am pierdut deja bani multi pentru ca nu putem scumpi atat cat ar trebui produsele. Am majorat preturile la mezeluri, dar numai cu 25% de la inceputul anului, pentru ca altfel nu putem vinde", ne-a declarat Mihai Visan, de la Asociatia Romana a Carnii.

Ilie Van, de la Uniunea Crescatorilor de Pasari, spune ca n-au scumpit carnea de pasare si ca la poarta fermelor aceasta costa 45.000 - 50.000 lei/kg, fara TVA si taxe comerciale, dar ca pe piata libera nimeni nu poate controla preturile.

Sursa: Libertatea