Cartel Alfa critica MMSSF pentru existenta a doua salarii minime pe economie

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 16:07
983 citiri

CNS 'Cartel Alfa' este profund indignata de faptul ca Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei mentine o grila cu un salariu minim garantat de stat diferit de salariul minim pe economie stabilit de partenerii sociali in urma negocierii Contractului Colectiv de Munca unic la nivel national, informeaza un comunicat remis Agentiei Rompres.

Sindicalistii subliniaza faptul ca partenerii sociali au responsabilitatea stabilirii politicii salariale pe piata muncii, precum si a unei grile de salarizare bazate pe coeficienti de ierarhizare. In acest sens se precizeaza ca, in statele Uniunii Europene, salariu minim pe economie este stabilit de catre sindicate si patronate, prin negociere, in Acorduri sau Contracte Colective de Munca. Responsabilitatea guvernantilor este doar aceea de a consfinti hotararea partenerilor sociali prin transpunerea acesteia intr-o Hotarare de Guvern si de a crea conditii de crestere economica, precum si un cadru legislativ care sa favorizeze stabilitatea pe piata fortei de munca.

In Romania, datorita jocurilor de interese ale oligarhiilor care exista la toate nivelele politice, statul continua sa garanteze un salariu minim diferit de cel negociat de partenerii sociali in Contractul Colectiv de Munca, bulversand piata muncii, se mai arata in comunicatul emis de Cartel Alfa.

Existenta a mai multor salarii minime pe economie este criticata de Cartel Alfa, precizand ca, pe langa salariul minim stabilit de sindicate si patronate prin negociere in Contractul Colectiv de Munca, mai exista salariul minim pe economie stabilit de Guvern si folosit pentru diferite indemnizatii bugetare.

In Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national este stabilita o grila minimala de salarizare, cu coeficienti minimi de ierarhizare pentru fiecare categorie de salariati. Aceasta grila de salarizare este necesara pentru crearea unei stabilitati a fortei de munca si pentru stimularea pregatirii continue a lucratorilor.

In acest context, CNS 'Cartel Alfa' solicita clasei politice din Romania sa-si schimbe mentalitatea si sa-si insuseasca principiile politicii sociale europene, in caz contrar cerandu-se demisia acesteia din posturile pe care le ocupa.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)