Caseta de valori de la banca, depozit sau ascunzatoare?

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 16:05
6801 citiri
Caseta de valori de la banca, depozit sau ascunzatoare?

Tot mai multi romani prefera sa isi pastreze "averea" intr-o caseta de valori la banci si nu intr-un depozit de pe care sa ia si o dobanda. Motivele care i-ar putea determina sa opteze pentru aceasta varianta sunt: neincrederea in sistemul bancar si "discretia" pe care o oferta aceasta caseta de valori.

Desi se prespune ca este unul din cele mai sigure metode de a "pastra" bunurile de valoare, opt persoane din Pitesti si-au pierdut agoniseala tinuta la BCR.

"Este un lucru absolut siderat sa dispara valori din casetele de valori, locul unde se presupune ca sunt in cea mai mare siguranta, a declarat oentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit analistului, orientarea spre casetele de valori a aparut odata cu temerea ce a inceput sa se dezvolte in momentul in care oamenii au vazut cazuri in care bancile nu au fost capabile sa isi indeplineasca obligatiile de restituire a sumelor din depozit.

"A fost o invatura de minte si a fost motivul pentru care multi oameni au decis sa apeleze la aceasta solutie", sustine Dochia.

Inchirierea casetelor de valori este un serviciu pe care il ofera bancile in scopul pastrarii in siguranta a obiectelor de valoare sau a documentelor.

"Faptul ca se pierd sume de bani din casetele de valori este o foarte mare surpriza si probabil va fi o lovitura pentru cei care vor sa gasesca solutii pentru protectia agoniselii lor, pentru ca daca si casetele incep sa fie suspectate ca nu sunt sigure, clientilor nu le mai ramane decat sa ingroape in gradina banii", afirma Dochia.

Anonimitatea continutului, un avantaj al casetei de valori

Anonimitatea continutului, faptul ca functionarii bancii nu controleaza clientul ce pune in cutie, ca intreg procesul se realizeaza intr-o camera separata sau intr-un separeu si ca nu este obligatorie declararea continutul casetei, constituie principalul avantaj al casetelor de valori.

"Se garanteaza anonimitatea pentru ca majoritatea clientilor care recurg la casete de valori doresc ca nimeni sa nu stie ce se afla in acele casete. Este unul din motivele pentru care apeleaza la acest serviciu", sustine Dochia.

Acesta este de parere insa ca nu ar fi explusa nici solutia ca, la cererea clientului, unele banci sa ofere un serviciu in care sa se inregistreze ceea ce depune clientul in caseta de valori.

"Poate ar da o garantie suplimentara clientului", afirma analistul.

Accesul este impartit in doua etape

Caseta de valori poate fi inchiriata pentru o perioada de cel putin o luna, in functie de banca, iar accesul se poate face in timpul orelor de lucru cu publicul, in prezenta unui angajat al Bancii, astfel:

- accesul in interiorul incaperii care contine dulapul (dulapurile) cu casete de valori se face pe baza unui document care sa ateste identitatea (carte de identitate sau pasaport);

- accesul la cutie: de obicei se face cu doua chei (obisnuite sau magnetice), una detinuta de functionarul bancar, cealalta de catre posesorul casetei.

Categorii de bunuri ce pot fi pastrate in casete

In functie de nevoile clinetului, se poate opta pentru alegerea unei casete de valori in diferite dimensiuni.

In casete se pot pastra:

- bijuterii din metale si pietre pretioase

- bilete de banca si valuta cash

- colectii diverse (monede romanesti si straine, medalii, obiecte istorice vechi)

- documente de valoare

- obiecte fara valoare determinata

- certificate de mostenire

- titluri, actiuni, obligatiuni, certificate de proprietate, certificate de depozit

Taxele variaza in functie de dimensiunea casetei si de banca.

#casete valori, #produse banci, #caseta valori banci, #bunuri casete valori , #Stiri Banci