Ce au de invatat bancherii europeni de la bancile centrale din SUA si Marea Britanie

Marti, 26 August 2014, ora 08:40
1701 citiri
Ce au de invatat bancherii europeni de la bancile centrale din SUA si Marea Britanie

Performantele inregistrate de economiile Statelor Unite ale Americii si ale Marii Britanii par sa ascunda in spate o serie de metode neconventionale aplicate de bancile centrale ale celor doua state, printre acestea numarandu-se si sporirea masei monetare prin noi emisiuni de bancnote.

Metoda a fost subiect de discutie intre presedintii bancilor centrale din toata lumea, reuniti recent in cadrul summitului de la Jackson Hole-Wyoming.

Risc asumat

Consiliile de administratie ale Rezervei Federale americane si ale Bancii Centrale din Anglia au decis sa intervina pe piata monetara din cele doua tari, cu noi emisiuni de bani, inca de la sfarsitul anului trecut.

Dublata de lansarea pe piata a unor titluri de stat, masura aparent inflationista a generat o crestere a veniturilor si o stimulare a investitiilor. Un risc pe care cele doua organisme bancare si l-au asumat, dar care a dat roade fata de alte masuri conservatoare adoptate de reprezentantii Bancii Japoniei sau ai Bancii Centrale Europene. Stimularea economiei prin sporirea masei monetare este si ideea pe care reprezentantii Bancii Centrale Europene, in frunte cu presedintele Mario Draghi, ar trebui sa se axeze, titreaza analistii de la The Economist.

Euro bate pasul pe loc

Zona euro, una dintre cele mai influente piete monetare din lume, a tinut piept cu brio recesiunii economice de acum cinci ani, insa evolutia economica din regiune este limitata la plafonul atins in 2011. Banca Centrala Europeana pare destul de limitata in alegerea masurilor care sa reporneasca motoarele pietelor financiare din zona euro. De altfel, alegerea de crestere a dobanzilor aplicata in 2011, sub pretextul unui risc de inflatie aproape inexistent, a fost contrara tendintei pietelor. In ordine, pentru a acapara rezervele monetare disponibile, pietele au inregistrat o reducere generala a preturilor.

Inflatia, obsesie costisitoare

Practic, presedintele BCE Mario Draghi si oamenii sai au transformat tinta inflationista de 2% intr-o obsesie ale carei costuri incep sa se vada abia acum, cand productia stagneaza in continuare, iar masa monetara nu poate fi atrasa decat prin reducerea preturilor. De altfel, tinta obsesiva a consiliului condus de Mario Draghi a fost indeplinita intr-atat de bine, incat inflatia pe zona euro s-a apropiat de 0,4%, insa doar prin efortul statelor care au adoptat masuri de austeritate si, bineinteles, prin influenta capitalului german. Insa, nivelul cresterii economice bate pasul pe loc in majoritatea economiilor din zona euro.

O interventie in piata monetara dupa modelul bancilor centrale din SUA si Regatul Unit nu este doar un model demn de urmat, ci chiar o necesiate pentru BCE. Insa asteptarile diferite ale guvernantilor din statele componente ale zonei euro blocheaza in mod ingrijorator aceasta solutie de redresare economica pe termen mediu.

Emisiunea monetara, bucuria repetentilor la reforme

In primul rand, reprezentantii celei mai influente banci centrale din zona Euro, cei ai Bundesbank, se opun categoric unei noi emisiuni monetare in euro, asteptand ca state care au intarziat nepermis de mult in aplicarea reformelor presupuse de masurile de austeritate sa isi respecte angajamentele. Nu de alta, dar experienta partenerilor eleni care raportau cresteri economice inexistente pare sa ii fi vindecat rapid pe bancherii germani.

Printre repetentii care spera ca BCE sa treaca peste recomandarea Berlinului si sa emita noi emisiuni de bancnote se numara Franta si Italia, unde echilibrul politic al partidelor aflate la putere este mentinut doar de amanarea constanta a masurilor nepopulare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#banci centrale, #zona euro, #crestere economica, #masa monetara, #banca centrala europeana, #euro , #Stiri Banci