Ce fac bancile germane cu imprumuturile ieftine de la BCE

Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:05
1430 citiri
Ce fac bancile germane cu imprumuturile ieftine de la BCE

Autoritatea germana de supraveghere a sectorului financiar cere bancilor sa explice cum vor sa foloseasca imprumuturile ieftine obtinute de la Banca Centrala Europeana (BCE), din cauza ingrijorarii ca lichiditatile astfel obtinute ar putea crea o noua bula speculativa.

Bancile care au primit sume "neplauzibil de mari" trebuie sa explice cum vor folosi banii, a declarat Raimund Roeseler, seful departamentului de supraveghere bancara al autoritatii de reglementare a sectorului financiar Bafin.

Cererea institutiei face parte dintr-o schimbare de strategie prin care atentia va fi indreptata spre ceea ce intentioneaza sa faca bancile, in loc de a analiza ce au facut in trecut, a explicat Roeseler.

BCE a injectat bani pe pietele financiare

BCE a inundat piata financiara cu imprumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro acordate bancilor europene in decembrie si februarie, pentru a evita blocarea creditarii. Parlamentarii europeni au cerut deja bancilor sa dezvaluie profiturile obtinute din tranzactiile realizate in urma operatiunilor de refinantare pe termen lung si sa nu includa acei bani in fondurile destinate bonusurilor.

"Pe termen scurt, principala problema este criza datoriilor suverane din Europa. Pe termen mediu intrebarea este ce se va intampla cu toate aceste lichiditati. Daca vad ca un numar mare de banci se indreapta in aceeasi directie, ma tem de o noua bula speculativa", a spus Roeseler, adaugand ca Bafin va analiza daca imprumuturile corespund nevoii de refinantare.

Bafin nu poate spune bancilor sa se abtina de la anumite investitii, dar poate folosi o serie de instrumente de reglementare, daca constata acumularea de riscuri.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul lunii martie ca 460 de banci germane au imprumutat fonduri prin a doua operatiune de imprumuturi pe trei ani a institutiei.

Interesul pentru aceste imprumuturi are legatura cu dobanda mica, de 1%, oferita de BCE.

Commerzbank, a doua mare banca germana, a imprumutat 16,2 miliarde de euro de la BCE, potrivit directorului general al institutiei, Stephan Engels.

Bancile germane se afla intr-o situatie buna si nu au probleme de refinantare, profitand de ratingul maxim triplu A al Germaniei, a aratat Roeseler. El a spus ca toate bancile germane ar supravietui unui default (incapacitate de plata) al Greciei. Un default al Spaniei sau al Italiei "ar pune totul sub semnul intrebarii", considera oficialul Bafin, care considera astfel de scenarii mai mult decat improbabile.

#imprumuturi ieftine BCE, #autoritate supraveghere sistem bancar, #bancile germane, #imprumuturi banci BCE , #Stiri Banci