Ce institutie se "vopseste" de ochii Bruxelles-ului, impotriva populismelor economice

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 17:12
1766 citiri
Ce institutie se "vopseste" de ochii Bruxelles-ului, impotriva populismelor economice
Prim-Vicepreşedintele Autoritatii de Supraveghere Financiară

Comitetul National pentru Stabilitate Financiara primeste alt "vesmant". In noua configuratie, institutia va purta numele de Comitet de Supraveghere Macroprudentiala, in urma fuzionarii celor trei comisii de pe piata financiara, in Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Din moment ce acestea trei s-au contopit si a aparut ASF, era normal sa modifici si statutul de functionare a Comitetului pentru Stabilitate Financiara. Institutia exista si pana acum. Ea are o anumita frecventa, o periodicitate de intalnire, numai ca va capata o noua configuratie intrucat a aparut ASF", a declarat pentru Business24 Daniel Daianu, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Obiectivul central al Comitetului consta in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informatii permanent si eficient intre autoritatile membre, precum si prin evaluarea, prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de criza financiara la nivelul institutiilor financiare individuale, a grupurilor financiare sau a pietei financiare in ansamblu.

Potrivit prim-vicepresedintelui ASF, vor fi niste grupuri de lucru care vor trebui sa abordeze teme ce privesc stabilitatea finaniara a Romaniei in corelatie cu ceea ce se discuta pe plan european.

Odata ce va fi aprobata de Guvern printr-o OUG, privind infiintarea Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), institutia va deveni, din nou, operationala.

Comitetul, "clona" a Consiliului European pentru Risc Sistemic

Comitetul de Supraveghere Macroprudentiala apare la aproximativ doi ani de cand a aparut recomandarea Comitetului European pentru Risc Sistemic, din decembrie 2011.

"Este o tendinta care se poarta la nivel european. Pana acum, rolul a fost indeplit in cea mai mare masura de BNR, iar toate acordurile cu FMI au fost o componenta importanta a politicilor noastre macroprudentiale, sustine analistul economic Aurelian Dochia, in declaratia pentru Business24.

Acest comitet este o clona a Consiliului European pentru Risc Sistemic (CERS), organism independent al Uniunii Europene cu sediul in Frankfurt pe Main, unde toate autoritatile Europene sunt reprezentate si lucreaza impreuna cu Banca Centrala Europeana.

CERS este responsabil cu supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar in vederea prevenirii sau reducerii riscurilor sistemice la nivelul Uniunii Europene.

Insa trebuie sa existe si din partea Romaniei o echipa care sa discute cu partenerii europenii.

"BNR si cei care au un cuvant important de spus in politicile macroeconomice ar putea sa coordoneze institutiile romanesti, incercand sa ii aduca la un punct de vedere comun in ceea ce priveste masurile pe care le promoveaza", sustine Dochia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are drept veto

Comitetul este format din 8 persoane:

- 3 reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, si Valentin Lazea, economistul-sef al BNR

- 3 reprezentanti ai Ministerului Finantelor: Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, Liviu Voinea, ministrul bugetului, si un secretar de stat

- 2 reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara: Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, si Daniel Daianu, prim-vicepresedintele acestei autoritati.

"Componenta este normala, pentru ca sunt incluse institutii care au cel mai mare impact in zona de stabilitate macoreconomica", a precizat analistul economic.

Presedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu vad alta persoana mai buna pentru ca aici este vorba nu numai de priceperea tehnica, pe care fara indoila guvernatorul o are, ci si de o anumita pozitie, prestanta, credibilitate si respect de care se bucura persoana. El trebuie sa aibe un cuvant greu si in fata politicienilor, care in anumie momente s-ar putea sa nu fie foarte incantati de recomandarile pe care acest comitet le face. Si din acest motiv este nevoie sa fe acolo o persoana care se bucura de greutate ca sa poata sa obtina sprijinul politic sau intelegerea politicului pentru recomandrarile comitetului", completeaza Dochia.

#Comitet Supraveghere Macro pru dentiala, #stabilitatate sistem financiar, #membrii comitet supraveghere , #Stiri Banci