Comisia Europeana a cerut ca Elvetia sa finanteze Bulgaria si Romania

Joi, 08 Februarie 2007, ora 08:00
906 citiri

Comisia Europeana a solicitat oficial ca Elvetia sa continue sa sprijine financiar Bulgaria si Romania care, de la 1 ianuarie 2007, au devenit state membre, a anuntat site-ul swissinfo, citat de BTA.

Este citat purtatorul de cuvant al Integration Office, Adrian Solberger. In ultimii ani, Elvetia a ajutat cele doua state cu 25 de milioane de franci elvetieni (20 de milioane de dolari) pe an. Acest ajutor a trebuit sa fie suspendat dupa aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana.

Uniunea doreste ca Berna sa continue sa plateasca, insa, in opinia lui Solberger, nu a mentionat sume concrete. In urma cu ceva vreme a fost anuntata o suma de circa 300 de milioane de franci elvetieni.

Adrian Solberger a declarat ca guvernul din Elvetia va reexamina solicitarea Uniunii Europene, semnata de comisarul european pentru afaceri externe si politica europeana de buna vecinatate, Benita Ferrero Waldner, si va da un raspuns, dar fara a mentiona termene concrete. Conform legii elvetiene privind ajutoarele pentru statele din Europa de Est, asemenea plati suplimentare sunt posibile, dar trebuie sa fie aprobate de Parlament. Pana in prezent, guvernul nici nu a promis, nici nu a exclus acordarea unui ajutor financiar in viitor, dar a anuntat ca, probabil, va avea loc un referendum pe aceasta tema.

La sfarsitul lui noiembrie 2006, in cadrul unui referendum, elvetienii au decis sa aprofundeze colaborarea tarii lor cu UE si au aprobat alocarea unui ajutor de 1 miliard de franci (630 de milioane de euro) pentru noile state membre ale Uniunii.

In pofida sperantelor legate de faptul ca o parte dintre acestea vor fi alocate Bulgariei, s-a vazut ca tara nu este inclusa in memorandumul semnat intre Comisia Europeana si Guvernul Elvetiei.

Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>