Comisia Europeana vrea o autoritate unica pentru lichidarea bancilor in dificultate

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:15
1602 citiri
Comisia Europeana vrea o autoritate unica pentru lichidarea bancilor in dificultate

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, miercuri a fost propusa infiintarea unei autoritati unice, care sa permita reprezentatiilor conducerii, autoritate si putere deplina de decizie asupra salvarii sau inchiderii oricarei banci din spatiul comunitar.

De asemenea, Comisia propune infiintarea unui fond unic, sub controlul Comitetului unic de rezolutie pentru a asigura banca in timpul procesului de restructurare, cu un sprijin financiar pe termen mediu.

Fondul respectiv ar fi finantat prin contributii ale sectorului bancar, inlocuind fondurile nationale de rezolutie ale statelor membre care fac parte din zona euro si ale statelor membre care participa la uniunea bancara.

Mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Centrale Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente.

"Aceasta propunere este o componenta a unei ideii mai vechi care presupunea consolidarea sistemului bancar la nivelul intregii uniuni, aceasta masura fiind vazuta ca unul din cei mai importanti pasi in ruperea legaturii care exista in momentul de fata intre banci si state. Este una dintre slabiciunile sistemului financiar european din acest moment" a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.

Reactia Germaniei cu privire la propunerea Comisiei Europene

Propunerea Comisiei Europene a starnit reactie din partea Germaniei, care si-a exprimat in repetate randuri rezerva cu privire la aceasta propunere. Germania este de parere ca autoritatea ar incalca legislatia europeana, pe langa faptul ca ar putea obliga bancile germane sa finanteze falimentele sau salvarile bancilor din alte state.

"Este vorba de o interpretare a legii si a puteriilor pe care CE le are, sa mearga in aceasta directie pe cont propriu. Germania considera ca tratatele existente nu dau dreptul comisiei sa mearga in aceasta directie. Este posibil sa se mearga iar la Curtea Constitutionala in Germania" a afirmat Dochia.

"Opozitia Germaniei poate bloca aplicarea proiectului sau poate doar sa prelungeasca aplicarea lui. Pana la alegerile din toamna din Germania nu se va intampla nimic. Dupa alegeri, vor fi din nou discutii, iar decizia poate fi influentata in functie de noua echipa ministeriala" a completat Aurelian Dochia.

Vor fi incluse bancile din Romania in proiectul Comisiei Europene?

Decizia de includere a bancilor din Romania in acest proiect este influentata de decizia Romaniei de a adera la zona euro.

"In general, proiectele de acest gen s-au concentrat numai pe institutii din zona euro. Cele din afara zonei euro aveau dreptul sa adere sau sa nu adere la masurile acestea. Nu stim daca bancile din Romania vor fi incluse in proiect" a afirmat Dochia.

#proiect Comisie Europeana, #autoritate unica, #fond unic, #proces restructurare , #Stiri Banci