Companiile de stat au datorii mai mari decat cele raportate

Sambata, 12 August 2006, ora 07:03
867 citiri

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit, in urma controalelor efectuate in primul semestru, sume suplimentare de 222,85 milioane de lei datorate bugetului de stat de catre regii autonome, companii nationale, institutii publice si firme cu capital majoritar sau minoritar de stat.Directia de Control Financiar (DGF) si serviciile de control financiar teritoriale au efectuat 3.783 de controale, se arata intr-un comunicat al ANAF. Astfel, au fost realizate 451 de controale financiare la regii autonome, 393 la companii si societati nationale si 687 la societati comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. De asemenea, s-au realizat 2.252 de controale financiare la diverse societati comerciale la care statul este actionar minoritar si la diferite institutii publice.

Cele mai mari diferente stabilite de ANAF au fost de natura financiara, in suma totala de 178,9 milioane de lei, din care 38,5 milioane de lei referitoare la realizarea veniturilor, 32,3 milioane de lei legate de incadrarea in nivelul cheltuielilor programate si 88,2 milioane de lei privind efectuarea investitiilor.

DGF si serviciile de control financiar teritoriale au sarcina de a verifica respectarea prevederilor legale in legatura cu utilizarea ajutoarelor de stat, indiferent de forma lor, respectiv subventii, alocatii, facilitati, credite interne si externe cu garantia statului. De asemenea, in atributiile DGF intra si verificarea modului de achitare a taxelor si redeventelor miniere, petroliere si agricole, precum si verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu investitiile si achizitiile publice.

Directia verifica si modul de indeplinire de catre agentii economici a obligatiilor acestora fata de Ministerul Finantelor Publice rezultate din derularea creditelor interne si externe garantate de stat, precum si modul de respectare a prevederilor legale in ceea ce priveste administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al statului, inclusiv concesionarea bunurilor proprietate publica a statului.

Bloombiz