Cotroceniul tine in sah Palatul Victoria pe legea infiintarii Supravegherii Financiare

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:54
1870 citiri
Cotroceniul tine in sah Palatul Victoria pe legea infiintarii Supravegherii Financiare
Administratia Prezidentiala ar putea intoarce in Parlament legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara

Presedintele Traian Basescu va retrimite in Parlament legea infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, potrivit unor surse parlamentare citate de presa. Noua institutie ar urma sa comaseze cele trei comisii de supraveghere ale pietei de capital, asigurarilor si pensiilor private.

Legea a fost trimisa de Senat spre promulgare in 20 martie si s-ar afla in acest moment la Comsia Juridica din cadrul Administratiei Prezidentiale, a mentionat secretarul general al Senatului, Ovidiu Marin:

"Deocamdata, legea nu s-a intors in Parlament, insa ar putea sa ajunga maine, poimaine. Am discutat ieri dupa-amiaza cu cei de la Administratia Prezidentiala si mi-au spus ca nu s-a luat inca o decizie", a spus Ovidiu Marin.

ASF, solutia lui Ponta pentru problemele pietei financiare

Initiativa de infiintare a ASF a fost anuntata de premierul Victor Ponta si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu scopul declarat de a rezolva disfunctionalitatile de pe piata financiara, avand in control o piata de sase miliarde de euro.

"Este evident ca arhitectura financiara din Europa se schimba. Un trend vizibil este ca diversificarea institutiilor sa se opreasca si are loc o integrare a institutiilor financiare. In 15 din tarile este o singura institutie financiara. Cred ca trebuie sa mergem pe directia europenea si sa nu ne gandim la inovatii. Propunerea noastra este sa integram autoritatile nebancare intr-una singura", a declarat Mugur Isarescu.

Institutia ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze inca din 15 martie, iar apoi a fost amanata pentru 30 aprilie.

Problema ASF - pagubitii FNI

Problemele sesizate de Administratia Prezidentiala ar avea legatura cu obligatiile CNVM fata de pagubitii FNI, pe care ASF ar trebui sa le preia odata cu fuziunea CNVM, CSA si CSSPP.

CNVM a fost obligata in instanta sa plateasca despagubiri fostilor investitori FNI. Suma s-ar ridica la cateva sute de milioane de euro, potrivit zvonurilor din piata, insa pana acum, bugetul CNVM a fost protejat de masuri legislative.

Reprezentantii CNVM au atras atentia ca institutia nu ar putea face fata unor asemenea despagubiri si ca risca sa nu isi mai poata continua activitatea. In acest sens, presedintele Traian Basescu a promulgat, in iunie 2011, o lege de protectie, care spune ca "executarea obligatiilor de plata ale CNVM decurgand din creante stabilite prin titluri executorii va fi asigurata doar din sumele ce depasesc cinci milioane de lei, reprezentand media lunara a veniturilor incasate la bugetul CNVM". Legea este valabila pana la sfarsitul acestui an.

#infiintare ASF, #promulgare lege ASF, #CNVM FNI , #Stiri Banci