Criza imobiliare din SUA nu ameninta bancile europene

Vineri, 03 August 2007, ora 16:41
1052 citiri

Criza creditelor imobiliare cu grad de risc ridicat prezenta pe piata americana nu implica "niciun risc global" pentru bancile din Europa continentala, potrivit raportului lunar al bancii centrale a Frantei, publicat vineri, relateaza AFP.

"Momentan, informatiile disponibile arata ca amploarea acestui fenomen este oarecum limitata, neprezentand riscuri globale pentru soliditatea performantelor si portofoliilor bancilor", reiese din acest raport, facandu-se referinta la Europa continentala.

Creditele "subprime" caracterizeaza, in Statele Unite ale Americii, o piata a creditelor ipotecare ce ia in calcul pentru acordarea de imprumuturi doar valoarea estimata a bunurilor unui client, nu si "istoria" sa bancara.

"Aceasta piata s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, imprumuturile ridicandu-se anual la 500-600 miliarde dolari incepand cu anul 2004", afirma banca centrala a Frantei.

Dificultatile acestui sector au dus, in ultimele cinci luni, la falimentul multor creditori specializati pe creditele ipotecare subprime (credite cu grad ridicat de risc)din Statele Unite ale Americii si reprezinta in continuare un element disturbator pentru piete.

Banca centrala a Frantei crede ca, in ceea ce priveste Europa Continentala, "piata este diferita, neexistand echivalentul european al pietei creditelor ipotecare subprime".

"Este posibil ca profitabilitatea unora dintre aceste institutii (bancile) sa fie afectata avand in vedere ca o portiune substantiala din venituri provine din activitati piata", afirma Banque de France.

"Insa nivelul ridicat al fondurilor proprii si al rentabilitatii generale le va permite sa absoarba fara probleme aceste fluctuatii", afirma in incheiere acest raport.

Pietele bursiere au suferit din nou o scadere in cursul zilei de miercuri, din cauza temerilor legate de criza imobiliara americana.

Wall Street-ul a cunoscut saptamana trecuta una dintre cele mai puternice caderi ale anului, de 2,26%, la o saptamana dupa ce a atins un nivel pozitiv record, din cauza temerilor legate de posibilitatile de extindere ale crizei sectorului imobiliar din Statele Unite ale Americii catre alte sectoare ale economiei, si de o contractie a creditului pe pietele financiare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.