Criza pietei creditelor ipotecare din SUA ocoleste economiile din Balcani

Vineri, 10 August 2007, ora 18:03
1021 citiri

Problemele care s-au intensificat pe piata americana a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc au epuizat lichiditatea globala si riscau sa atraga blocarea sistemelor financiare si sa afecteze cresterea globala. Cu toate acestea, analisti citati de Reuters sustin ca reactia in fostele state comuniste din Europa si in Balcani va ramane limitata, deoarece conditiile economice solide din regiune au capacitatea de a calma investitorii.

"Monedele pietelor emergente au demonstrat o flexibilitate remarcabila, avand in vedere tensiunea si nesiguranta de pe piete", au spus analistii de la PNB Paribas. Acestia au adaugat ca volatilitatea monedelor a ramas sub control si ca, intr-o perioada stresanta, "pietele par sa fi dezvoltat suficienta detasare pentru a realiza ca volatilitatea valutelor importante creste mai rapid decat cea de pe pietele emergente".

Turbulentele de pe pietele de capital si de credit i-au determinat pe investitori sa se fereasca de risc si sa diminueze tranzactiile speculative, determinand aprecierea monedelor cu randament scazut , folosite, de obicei, pentru finantarea cumpararilor de monede cu randamente ridicate.

Coroana ceheasca a urcat cu 0,25% in prima parte a sesiunii de vineri. Moneda poloneza, zlotul, a demonstrat, de asemenea, flexibilitate, depreciindu-se cu doar 0,2% pe fondul incertitudinii politice, in conditiile in care Partidul Legii si Justitiei al premierului Jaroslaw Kaczynski urmeaza sa decida, sambata, in legatura cu solicitarile opozitiei, de a declansa alegeri anticipate.

"Totul are legatura cu scena globala si temerile starnite pe pietele de capital si de credite se traduc, inevitabil, in vesti bune pentru monedele cu randament scazut precum yenul si coroana ceheasca, pe masura ce tranzactiile speculative se relaxeaza", a spus analistul de la 4CastLimited din Londra, Lauren Van Biljon, citat de Reuters. Economistii de la PNB Paribas au adaugat ca declansarea crizei ridica semne de intrebare daca monedele precum zlotul ar mai trebui sa fie considerate monede ale pietelor emergente.

Chiar si forintul ungar sau lira turceasca, monede in general volatile, au parut rezistente in fata crizei de lichiditate, depreciindu-se cu 0,6-0,8%. Traderii de pe piata monetara din Ungaria au semnalat lichiditatea scazuta, dar au pus-o pe seama unei faze a pietei, in care jucatorii au depozitat, marti, prea multi bani, aproximativ 513 miliarde forinti (2,79 miliarde dolari) intr-un plasament pe doua saptamani al bancii centrale.

Traderii au spus ca situatia se va rezolva martea viitoare, la urmatoarea licitatie. Analistii sustin ca factorii care dauneaza regiunii ca intreg, dar mai ales Turciei si Ungariei, sunt datoriile externe si deficitele mari. Acest lucru determina pietele emergente europene sa ramana la limita, considera economistul sef de la Danske Bank, Lars Christensen, citat de Reuters.

"Pietele central si est-europene sunt in general vulnerabile, deoarece majoritatea tarilor din regiune ruleaza deficite de cont curent uriase", a spus acesta. Lars Christensen a adaugat ca, in cazul in care tensiunea de pe piata creditelor se accentueaza, se asteapta ca tocmai acele piete emergente cu datorii externe si deficite mari vor suferi din cauza presiunilor aditionale.

Bloombiz