Cum va arata piata bancara in urmatorii ani?

Vineri, 27 Aprilie 2007, ora 10:00
1424 citiri
Cum va arata piata bancara in urmatorii ani?

Sectorul de retail bancar din Romania va fi caracterizat in urmatorii ani de cresterea perioadei de rambursare a imprumuturilor, de dezvoltarea accelerata a cardurilor de credit si a canalelor alternative de distributie, a declarat, joi, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares."Avand in vedere gradul redus de intermediere bancara, vom asista in urmatorii doi-trei ani la cresterea accelerata a retailului din Romania", a afirmat Rares. El considera ca maturizarea pietei de retail bancar se va face rapid, iar cardurile de credit reprezinta urmatoarea etapa a dezvoltarii acestui sector.

O alta directie de dezvoltare o va constitui si creditul ipotecar, care in prezent are o pondere redusa in totalul imprumuturilor.

"Imprumutul ipotecar va prinde, pe baza reducerii dobanzilor, cresterii perioadei de rambursare si a veniturilor determinata de avansul economic fara precedent", a spus Rares. In opinia acestuia, bancile vor incepe sa dezvolte credite ipotecare pentru mai multe generatii din aceeasi familie si, de asemenea, sa pregateasca pachete de refinantare a imprumuturilor.

De asemenea, canalele alternative de distributie vor cunoaste o crestere importanta in urmatorii ani, avand in vedere ca extinderea accelerata a retelelor de unitati va duce la supraaglomerarea pietei.

"Retelele de ATM-uri si POS-uri se vor dezvolta in urmatorii ani. In ultima perioada, ritmul de crestere a ATM-urilor a fost cuprins intre 25 si 30%, iar anul acesta se va mentine la acelasi nivel", a apreciat Rares.

Un alt segment care va impulsiona activitatea bancilor este cel al IMM-urilor, imprumuturile pentru aceste firme urmand sa creasca in acest an cu circa 25-30%, potrivit estimarilor presedintelui IBR.

"In ceea ce priveste finantarea rurala, barierele sunt mai greu de trecut, insa in momentul in care bancile vor avea infrastructura, apetit si fonduri necesare, vom putea fi martori ai unui reviriment al acestui sector", considera Rares.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)