De ce a pierdut sistemul bancar 3,6 miliarde de lei in 2014

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 12:28
1415 citiri
De ce a pierdut sistemul bancar 3,6 miliarde de lei in 2014
Foto: qmagazine.ro

Sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor, a anuntat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In urma cu o saptamana, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in Parlament ca bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, cat s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depasit in luna noiembrie, iar in decembrie s-au adancit, potrivit Mediafax.

Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.

"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Cinteza.

El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.

Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 banci au avut pierderi insumate de 1,55 miliarde lei.

In 2012, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei, iar in 2011 un rezultat negativ de 777 milioane lei.

#sistem bancar pierdere miliarde, #Mugur Isarescu BNR , #Stiri Banci