Dobanzile creditelor din Romania pentru intreprinzatori sunt duble fata de cele din UE - 25 Ianuarie 2007

Joi, 25 Ianuarie 2007, ora 15:41
704 citiri

Dobanzile creditelor contractate de intreprinzatori in Romania sunt aproape duble fata de cele ale competitorilor de pe piata europeana, potrivit secretarului general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

'Creditarea este un domeniu in care mediul de afaceri romanesc este discriminat, in sensul ca dobanzile la creditele luate in Romania sunt aproape duble fata de cele ale competitorilor nostri pe pietele vest europene', a declarat pentru Rompres, Cristian Parvan.

Conform declaratiilor sale, Romania este mult in urma tarilor dezvoltate si in ceea ce priveste volumul creditelor.
'In tara noastra, creditele reprezinta 17-18 la suta din PIB. Este un procentaj foarte redus fata de cele din Europa. In Ungaria, creditele reprezinta 50 - 60 la suta din PIB, iar in tarile vest europene dezvoltate ajunge la 120 la suta din PIB.

'Totusi, conditiile de creditare s-au imbunatatit, dar inca ne lipsesc multe instrumente financiare considerate absolut normale in vest, evitate si din prudenta bancilor si din cauza faptului ca piata nu este pregatita pentru ele', a declarat Parvan.

Secretarul general al AOAR a mentionat faptul ca 'in urmatorii ani, se va dezvolta sectorul intermedierilor financiare. Bancile isi vor deschide noi filiale. Nu vor fi importante, dar va creste concurenta. De asemenea, se vor face investitii in domeniu asigurarilor. Dezvoltarea pietei creditelor va determina o suplimentare a ofertei de credite. Astfel, va creste concurenta si vor scadea preturile creditelor. 'Nu se fac afaceri din bani din buzunar. Dar noi, ca natiune, mai avem mult pana sa intelegem mecanismele economice'.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)