Doua banci grecesti au cerut lichiditate de urgenta de la Banca Centrala

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 12:48
1829 citiri
Doua banci grecesti au cerut lichiditate de urgenta de la Banca Centrala
Foto: go.bloomberg.com

Doua banci grecesti au cerut acces la facilitatea de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA), a declarat, vineri, un oficial al bancii centrale, semn al inaspririi conditiilor de lichiditate inaintea alegerilor legislative din 25 ianuarie, transmite Reuters.

In mod normal, bancile grecesti isi asigura necesitatile de lichiditate de la Banca Central Europeana (BCE), iar in luna noiembrie imprumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% pana la 44,9 miliarde de euro. Insa, cresterea retragerilor de depozite, dupa ce Guvernul de la Atena a anuntat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea , potrivit Agerpres.

Cotidianul grec Kathimerini a informat, vineri, ca bancile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgenta, iar alte banci ar urma sa faca si ele acelasi lucru.

Oficialul citat de Reuters nu a confirmat sumele vehiculate de Kathimerini. Finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.

In ultima luna, populatia Greciei si-a majorat retragerile de depozite de la banci pe fondul riscului unui colaps al Guvernului, insa bancherii sustin ca, deocamdata, banii au ramas in interiorul Greciei si nu exista semnale ale unei fugi a capitalurilor, cum s-a intamplat in 2012.

Premierul grec, Antonis Samaras, a propus alegeri anticipate pentru 25 ianuarie, dupa esecul Parlamentului in alegerea unui presedinte al tarii in al treilea tur de scrutin, ceea ce a atras dupa sine dizolvarea Parlamentului.

Alegerile legislative anticipate care ar putea aduce la putere partidul de stanga Syriza - care se opune politicii de austeritate - reprezinta o perspectiva care ii ingrijoreaza pe finantatorii internationali ai tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci grecesti lichiditate, #Banca Centrala Grecia , #Stiri Banci