Efectul JPMorgan: Romania s-ar putea imprumuta la randamente minime record

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:12
1592 citiri
Efectul JPMorgan: Romania s-ar putea imprumuta la randamente minime record

Randamentele obligatiunilor pe care Guvernul le va vinde marti la prima emisiune in euro din 2013 ar urma sa scada la un minim record, considera analistii, dupa ce includerea tarii in indicii pentru piete emergente ai unor grupuri bancare a crescut interesul investitorilor.

Ministerul Finantelor va vinde pe piata locala obligatiuni pe trei ani in valoare de 150 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.

Randamentul mediu ar putea cobori la 3,15-3,25%, un minim pentru aceasta maturitate, potrivit unor analisti de la Erste Group Bank si Piraeus Bank Romania. Randamentul s-a situat la 3,4% la o vanzare de obligatiuni la 16 noiembrie, potrivit datelor bancii centrale.

Guvernul ar putea plati randamente de circa 3,25%, estimeaza analisti de la Piraeus Bank, in timp ce Erste considera ca rata ar putea cobori la 3,15%.

"Ne asteptam la cerere solida si ca Ministerul Finantelor sa accepte oferte la un randament de circa 3,15%", se arata intr-o nota a traderilor Erste.

JPMorgan Chase a anuntat recent ca datoria in lei a Romaniei este eligibila pentru a fi inclusa de la 1 martie in indicele GBI-EM al grupului financiar american. Banca britanica Barclays a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca va adauga in martie Romania si Nigeria la indicele Barclays pentru obligatiuni in monede locale ale tarilor emergente.

Guvernul intentioneaza sa vanda trimestrial obligatiuni denominate in euro in acest an, intrucat are de acoperit scadente in valoare de 1,76 miliarde de euro. Executivul a imprumutat in ianuarie 10,3 miliarde de lei (3 miliarde de dolari) prin emisiuni de obligatiuni in lei, maximul incepand cu 1995.

Guvernul are un necesar brut de finantare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influentat si de platile catre FMI in contul imprumutului primit in perioada 2009-2011.

Executivul are nevoie de 2,8 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinantarea de datorii pe termen mediu si lung, precum si 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinantat pana la sfarsitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.

Romania nu are de rascumparat in acest an obligatiuni de pe piata internationala, insa ajung la scadenta doua emisiuni pe piata interna denominate in euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania imprumut randament minim, #piata locala obligatiuni , #Stiri Banci