Elvetia vrea sa rezolve problema fondurilor inghetate ale dictatorilor straini

Joi, 23 Mai 2013, ora 08:47
1672 citiri
Elvetia vrea sa rezolve problema fondurilor inghetate ale dictatorilor straini

Elvetia, incurcata in mai multe cazuri de restituire a fondurilor apartinand unor dictatori decazuti din drepturi, vrea sa-si reglementeze aceasta problema cu o lege noua de blocare a fondurilor respective.

Potrivit AFP, un proiect de lege in acest sens a fost publicat miercuri de Consiliul federal (guvernul elvetian) si urmeaza sa fie supus consultarii populatiei pana in 12 septembrie 2013.

Potrivit autoritatilor de la Berna, acest proiet de lege este "primul in lume de acest tip".

Proiectul reuneste toate textele deja existente si introduce altele noi, referitoare la blocarea fondurilor si restituirea lor.

Elvetia se confrunta de peste 20 de ani cu acest tip de cazuri, de la fondurile deturnate de Ferdinand Marcos (Filipine), Sani Abasha (Nigeria) si Vladimir Montesinos (Peru).

Elvetia a restituit in total circa 1,7 miliard de franci elvetieni (1,4 miliard de euro) deturnati de aceste persoane.

La inceputul anului 2011, in plina Primavara araba, guvernul elvetian a blocat cu titlul de conservare fondurile depuse de presedintii inlaturati Ali Ben Ali (Tunisia), adica 60 de milioane de franci elvetieni, si Hosni Mubarak (Egipt), circa 700 de milioane de dolari.

Noua lege ar urma sa amelioreze eficienta restituirii averilor deturnate datorita unei colaborari mai bune, o simplificare si o standardizare a anumitor proceduri.

Astfel, Consiliul federal va putea ordona blocarea fondurilor de origine criminala in vederea intrajutorarii judiciare in momentul rasturnarii unui dictator.

Blocajul nu va putea depasi 10 ani si proiectul prevede ca Elvetia va trebui sa-si coordoneze actiunea cu principalii sai parteneri.

Daca statul de origine este falimentar, guvernul va putea sa inghete banii in vederea unei proceduri de confiscare.

Textul prevede sa se poata incepe o procedura administrativa in fata tribunalelor elvetiene pentru confiscarea valorilor deja blocate, ceea ce constituie o noutate

Scopul acestei dispozitii este de a evita restituirea banilor unui potentat din cauza esecului unei cereri de intrajutorare judiciara.

Bancile si societatile care gestioneaza fondurile vor fi obligate sa declare prompt fondurile suspecte Ministerului Afacerilor Externe, sub amenintarea unei amenzi care ar putea ajunge pana la 250.000 de franci elvetieni (198.000 euro).

In fine, fondurile blocate vor trebui sa fie administrate in continuare in mod sigur.

Texul prevede masuri pentru a sustine statul de origine in eforturile sale de a obtine restituirea banilor deturnati. Berna va putea sa formeze autoritatile competente, sa le dea consultatii juridice, sa organizeze intalniri si sa detaseze experti.

Elvetia va putea - alta noutate - sa comunice statului de origine orice informatie, inclusiv bancara, cu scopul de a-l ajuta in demersul sau de intrajutorare judiciara.

Restituirea banilor se va face prin programe de interes public destinate sa amelioreze conditiile de viata ale populatiei din tara de origine.

Consiliul federal va putea totusi sa preleveze pana la 2,5 % din fondurile confiscate cu scopul de a despagubi Confederatia si cantoanele pentru cheltuielile lor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri dictatori Elvetia, #bani negri banci Elvetia, #blocare bani banci Elvetia , #Stiri Banci