Esec major in sistemul bancar: Numarul romanilor care isi tin banii acasa, in crestere

Luni, 02 Iunie 2014, ora 15:20
2721 citiri
Esec major in sistemul bancar: Numarul romanilor care isi tin banii acasa, in crestere

O treime dintre romanii din mediul urban prefera sa isi tina economiile acasa pentru ca nu au incredere in banci, in timp ce in 2006 doar 25% aveau aceasta perceptie, si tot o treime sustin ca isi tin banii in banci pentru ca au incredere, procentul acestora fiind, insa, in scadere de la 43% in 2006, reiese din Studiul National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT).

"Un procent de 35% dintre intervievati afirma ca prefera sa-si tina economiile acasa, pentru ca nu au incredere in banci, comparativ cu 25% care erau de acord cu aceasta afirmatie in 2006. Un procent de 34% dintre romanii de la oras afirma ca folosesc bancile pentru depozite, pentru ca au incredere, in scadere fata de 2006, cand 43% faceau aceasta afirmatie", se arata in studiul citat.

Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, arata studiul mentionat, fata de 71% cat era procentul in anul 2006.

In acelasi timp, peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti. Potrivit studiului, 37% declara ca apeleaza la imprumuturile de la banci daca nu reusesc sa faca rost de bani si 24% afirma ca banca ii ajuta in ceea ce vor sa faca.

"In perioada masurata, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce priveste economisirea banilor: 60% cred ca este important sa economisesti bani in fiecare luna, in timp ce doar 28% reusesc sa faca acest lucru", se mai arata in documentul citat.

Studiul SNA mai releva ca, la nivel de tendinta de piata, numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini a scazut. In 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.

"De asemenea, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale", mai reiese din studiu. Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru masina, 1,5% fata de 5,1% in 2006.

Romanii, cu ochii pe comisioanele bancare

In plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.

"Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important", potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit, iar primul ramane dobanda. 22% din populatie considera acum ca dobanzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% in 2006.

Din studiu mai reiese ca numarul creditelor detinute de populatie a scazut accelerat, insa o crestere se remarca in zona conturilor curente si a numarului de persoane care primesc salariul pe card.

"In prezent, 29,8% dintre romani detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card", potrivit studiului.

Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

#incredere romani banci, #economii romani, #depozite banci , #Stiri Banci