Euro: Patru motive pentru care moneda rezista cand Grecia se clatina

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 10:30
2803 citiri
Euro: Patru motive pentru care moneda rezista cand Grecia se clatina

Moneda euro a ramas puternica in ultimele zile in ciuda crizei din ce in ce mai adancite din Grecia. Instabilitatea situatiei din zona euro nu a reusit sa destabilizeze moneda unica, cu toate ca negocierile dintre Troica si guvernul grec au esuat.

Iata patru motive pentru care euro si-a mentinut pozitia in ultima perioada, conform lui Tommy Molloy, economist al FX Solutions, citat de Business Insider.

1. Bancile centrale din Asia de sud-est si-au crescut rezervele de valuta si au diversificat portofoliile. In timp ce dolarul a fost principala moneda dorita de acestia, euro nu a fost uitat si nici lira sterlina.

2. Statele din Orientul Mijlociu sunt cumparatori de euro cu traditie, iar faptul ca pretul petrolului a depasit 100 dolari pentru un baril inseamna ca au bani in plus de cheltuit, mai ales cand euro este ieftin.

Apetitul pentru euro din Orientul Mijlociu este notabil cand raportul euro dolar scade sub 1,30 dolari.

3. Pe pietele financiare, cantitatea de euro disponibila se afla la un nivel foarte redus.

"Daca cineva iti pune pistolul la tampla si te intreaba ce vrei sa faci, raspunsul corect este sa spui ca vrei sa vinzi euro", spune Molloy. "Acest lucru evidentiaza ca situatia din prezent este la polul opus decat ar trebui."

4.Bancile europene, corporatiile si marii industriasi din zona isi transfera fondurile din afara tarii pentru a influenta felul in care arata bilanturile lor. Pe masura ce astfel de tranzactii au loc, moneda se intareste in ciuda faptului ca se produce un decalaj economic.

Aceste patru elemente ajuta la intarirea monedei unice, dar efectul nu este foarte lung, sustine economistul.

#moneda euro, #motive euro puternic, #euro criza grecia, #cumpar euro, #curs valutar euro , #Stiri Banci