Evolutia programului "Prima casa" in 2013 si perspectivele pentru 2014

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
3341 citiri
Evolutia programului "Prima casa" in 2013 si perspectivele pentru 2014

Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.

Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".

Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.

Bilant Prima Casa 2013

Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei locuinte.

Potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in 2013 s-a acordat un numar de aproximativ 25.500 garantii, inregistrandu-se un ritm mediu al solicitarilor de garantare de circa 100 dosare/zi.

Valoarea medie a unei finantarii acordate in anul 2013 a fost de aproximativ 37.000 Euro.

Beneficiarii programului au preferat achizitionarea locuintelor de 2 camere in procent de peste 51%, in topul judetelor la nivel national mentinandu-se urmatoarele: Bucuresti, Cluj, Ilfov, Timis si Constanta.

Bancile partenere

Pentru acest program FNGCIMM lucreaza cu urmatoarele banci: BCR, BRD, Raiffaisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Banck, Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo, UniCredit Tiriac, Credit Agricole Bank, OTP Bank, banca Leumi si RIB (Romanian International Bank).

Printre modificariele aduse programului Prima Casa in 2014 se numara si largirea sferei imprumutatorilor, conditia este ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei - Directia supraveghere, potrivit reglementarilor B.N.R. referitoare la conditiiile de creditare ale persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului.

Documentul aprobat marti de Executiv da posibilitatea intrarii in program si a altor banci.

Concret, potrivit notei de fundamentare, mai multe banci, dintre care ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin, dar si IFN-ri precum Credit Coop sau Imocredit, au solicitat in repetate randuri sa intre in programul Prima Casa.

#program prima casa, #prima casa 2014, #credite Prima Casa banci , #Stiri Banci