EXCLUSIV - Catalin Cretu, Visa: Pentru cardurile contactless inca lucram la masa critica

Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:50
2320 citiri
EXCLUSIV - Catalin Cretu, Visa: Pentru cardurile contactless inca lucram la masa critica

Visa Europa a lansat in urma cu doi ani pe piata locala cardurile contactless, care permit efectuarea de plati la comercianti fara a se mai introduce codul PIN. Romania inca nu a ajuns la o masa critica, dar pana la sfarsitul acestui an vor exista 8.000 de terminale la nivelul pietei, potrivit directorului Visa Romania.

"Doi ani inseamna foarte mult atunci cand e vorba de progres tehnologic, si ne asteptam ca anul 2013 sa marcheze un moment de referinta in evolutia cardurilor contactless si in Romania. Ne aflam in plin proces de certificari pe zona contactless, unde exista deja 4 banci emitente si 4 acceptatori si ne bucura ca si alte banci vor finaliza in acest an proiectele pentru acest tip de plati, a declarat pentru Business24 directorul general al Visa Europe pentru Romania.

"Unele banci vor incepe sa elibereze automat carduri contactless atat la emiterea de noi carduri cat si la reemitere, astfel incat estimam ca in urmatorii doi ani vom atinge o masa critica de carduri contactless in piata", a spus oficialul companiei.

Acesta a estimat ca un numar de aproximativ 8.000 de magazine vor accepta plati contactless pana la sfarsitul acestui an.

Tehnologia contactless permite efectuarea de tranzactii rapide (mai putin de o secunda) si ofera un sentiment de comoditate si siguranta clientilor, spune directorul Visa.

Noua tehnologie este potrivita in locurile cu trafic intens si frecventa mare a tranzactiilor, cum ar fi in supermarket-uri, fast-food-uri, farmacii, benzinarii, cafenele sau in mijloacele de transport in comun.

In Romania, printre retailerii care au implementat posibilitatea platii de tip contactless se numara Carrefour, Real, HelpNet, Sensiblu, Inmedio, Dristor Kebap sau IKEA.

Marea Britanie a inregistrat cele mai bune rezultate in ceea ce priveste tehnologia contactless, avand 26,9 milioane de carduri contactless in circulatie.

Interesul fata de cardurile contactless este crescut si in Polonia, unde exista 8,6 milioane de astfel de carduri si 116.000 de terminale de acceptare. In Polonia se realizeaza lunar 10 milioane de tranzactii contactless si se cheltuiesc 57 de milioane de euro prin intermediul cardurilor si telefoanelor mobile cu tehnologie contactless.

Urmeaza platile de la distanta cu telefonul mobil

Catalin Cretu spune ca dezvoltarea pietei de plati prin intermediul cardurilor contactless va duce la aparitia pe piata locala si a platilor de la distanta prin intermediul telefonului mobil.

De exemplu, in acest moment exista aplicatii pe telefonul mobil prin care, in momentul comandarii unui taxi, poti alege sa platesti direct prin intermediul aplicatiei, cu cardul, nu numai costul cursei, ci si bacsisul, daca este cazul.

"Este normal ca unele persoane sa fie usor reticiente la inceput fata de acest tip de plati, la fel s-a intamplat si in alte tari, dar acest segment va evolua extrem de rapid, intrucat avantajele sunt incontestabile, a afirmat Catalin Cretu.

"Ne propunem impreuna cu bancile membre din Romania sa introducem primele plati la comercianti cu telefonul mobil in cel mult un an", declara pentru Business24, in luna decembrie a anului trecut, Catalin Cretu.

Platile bazate pe tehnologia NFC se realizeaza prin intermediul terminalelor contactless, deja instalate de 3 banci din Romania la comerciantii din piata. Totusi, in prezent exista doar 3.000 de terminale care suporta tehnologia NFC in Romania, in conditiile in care numarul POS-urilor depaseste 120.000 de terminale.

#carduri contactless Romania, #plati contactlesss Romania, #plati telefon mobil NFC, #Catalin Cretu Visa Romania , #Stiri Banci